Inflacija u eurozoni u augustu pala na najnižu razinu u posljednje tri godine

Inflacija u eurozoni ovog je mjeseca pala na najnižu razinu u više od tri godine zahvaljujući padu troškova energije, pokazali su službeni podaci u petak, povećavajući očekivanja smanjenja kamata Evropske centralne banke.

56
Eurozona
Rast potrošačkih cijena usporio je na 2,2 posto u augustu u poređenju s istim mjesecom prošle godine nakon što je u julu dosegao 2,6 posto, čime se približio cilju Evropske centralne banke od dva posto.

Stopa inflacije u augustu bila je najniža od jula 2021. i u skladu s očekivanjima analitičara za FactSet i Bloomberg, prenosi AFP.

Međutim, temeljna inflacija, koja izdvaja nestabilne cijene energije, hrane, alkohola i duhana i ključni je pokazatelj za banku, blago je pala na 2,8 posto u augustu s 2,9 posto u julu, objavio je Eurostat.

Cijene energije u zoni jedinstvene valute 20 zemalja pale su za 3,0 posto u augustu, nakon rasta od 1,2 posto u julu, prema statističkoj agenciji EU-a.

Cijene hrane i pića ovog su mjeseca u eurozoni porasle za 2,4 posto, nešto bržom stopom od 2,3 posto zabilježene u julu.

Evropska centralna banka je pokrenula agresivnu kampanju povećanja kamatnih stopa u julu 2022. kako bi ukrotili inflaciju, koja je dosegla vrhunac od 10,6 posto u oktobru te godine kada je ruska invazija na Ukrajinu dovela do skoka cijena hrane i energije.

Evropska centralna banka je prvi put snizila stope u junu ove godine.

Institucija sa sjedištem u Frankfurtu od tada je zadržala stope nepromijenjenima, ali se tržište nada da će doći do novog smanjenja nakon sastanka o monetarnoj politici 12. septembra.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here