Žilavka oduševila goste iz cijelog svijeta na manifestaciji u Vinskoj Galeriji Vukoje, potvrdila da je perjanica bh. vinarstva

Osmi "Salon žilavke", koji je održan u Trebinju, okupio je predstavnike 24 vinarije iz Hercegovine, te dvadesetak proizvođača maslinovog ulja i proizvođače sira i pršuta.

11

Vino žilavka iz godine u godinu je sve popularnije i svako ga doživljava na svoj način. Ono privlači ljubitelje dobre kapljice svojom posebnošću i osebujnošću, specifičnim mirisom, zaobljenošću, snagom karakterističnom za južna vina. Divna kristalno čista zelenkasto žuta boja, specifična aroma, skladan odnos alkohola i kiselina, te bogat ekstrakt izdvajaju žilavku iznad drugih vina.

Žilavka je ponovo oduševila i brojne posjetioce u Vinskoj Galeriji Vukoje.

“Ovo je najznačajnija manifestacija u našoj zemlji posvećena autohtonoj sorti, ali i jedna od najznačajnijih regionalnih. Osmi “Salon žilavke” je bio jako uspješan. Imali smo veliki broj izlagača, ne samo vina, nego i maslinovog ulja, proizvođače sira i pršuta, a naši gosti su bili internacionalni šefovi iz cijele Evrope. Rekordna posjeta oko 800 gostiju iz svih krajeva svijeta je potvrda kvaliteta manifestacije. Impresije se još slažu. Ponosni smo na manifestaciju koju smo osmi put organizirali i na kvalitet vina koji smo predstavili. Žilavka je perjanica našeg vinarstva i ova manifestacija je to potvrdila. Drago nam je što smo ljude iz cijelog svijeta upoznali sa historijom žilavke”, kaže Radovan Vukoje, vlasnik vinarije i Vinske Galerije Vukoje.

Božo Sekulović, vinar iz Trebinja, rekao je novinarima da je ova manifestacija značajna za žilavku, te da je ona ujedno prilika da predstave ono što proizvode ljubiteljima vina i stručnjacima.

Prije otvaranja “Salona žilavke” održan je i neformalni sastanak hercegovačkih vinara, izlagača na salonu i predstavnika sajamske manifestacije Vinska vizija otvorenog Balkana. Zdenka Kostić, koordinator sajamske manifestacije Vinska vizija otvorenog Balkana, u ime Beogradskog sajma pozvala je sve vinarije i destilerije iz Hercegovine da se pridruže ovoj manifestaciji, odnosno najvećem sajmu u regionu, u novembru.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here