Pokrenuta inicijativa za uvrštavanje GP Ličko Petrovo Selo – GP Izačić u kategoriju graničnih inspekcijskih stanica

Direktorica Prvulović ministru Konkakoviću uručila inicijativu za uvrštavanje GP Ličko Petrovo Selo – GP Izačić u kategoriju graničnih inspekcijskih stanica (BIP)

11

Direktorica Federalne uprave za inspekcijske poslove Ivana Prvulović razgovarala je danas u prostorijama Federalne uprave za inspekcijske poslove u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem.

Tom prilikom je ministru uručila inicijativu Federalne uprave za inspekcijske poslove za uvrštavanje GP Ličko Petrovo selo – GP Izačić u kategoriju graničnih inspekcijskih stanica (Border Inspecion Post – BIP), odnosno graničnih prijelaza za međunarodni cestovni promet putnika i roba koje shodno zakonodavstvima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske podliježu inspekcijskim kontrolama prilikom prijevoza preko zajedničke državne granice, s ciljem proširenja podrške međunarodnoj razmjeni roba sa Republikom Hrvatskom zasnovane ne utvrđenim realnim potrebama domaćih proizvođača za plasman na tržište EU na dodatnoj graničnoj inspekcijskoj stanici (BIP).

Naime, Bosna i Hercegovina se već dugo suočava s problemom izvoza proizvoda biljnog i  životinjskog porijekla u zemlje Evropske unije koji je usporen jer se, shodno Ugovoru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima“ od 19. juna 2013. godine, inspekcijske kontrole s obje strane granice provode isključivo na dva granična prijelaza – GP Stara Gradiška – Gradiška i GP Nova Sela kategorisana kao granične inspekcijske stanice (BIP). To znači da se sve pošiljke biljnog i životinjskog porijekla, sjeme, sadni materijal, voće, povrće, svježe, sušeno i ljekovito bilje, čajevi, smrznuto i zaleđeno voće, plodovi kestena, gljiva i drugi proizvodi koji se izvoze, a za koje su potrebna inspekcijska kontrola i certifikati, mogu izvesti u Republiku Hrvatsku, odnosno EU isključivo preko navedena dva granična prijelaza.

Unsko-sanski kanton je veliki proizvođač jagodičastog voća, povrća, plodova kestena, gljiva i ljekovitog bilja, mlijeka i ribe na području FBiH. Imajući u vidu da se izvoz ovih proizvoda može vršiti isključivo preko GP Gradiška, kao jedine granične inspekcijske stanice na sjeveru BiH gdje se može izvršiti inspekcijski nadzor s obje strane državne granice s RH zbog čega se na prijelazu stvaraju velike gužve, većina hladnjača mora prenoćiti na granici, što dovodi do pada kvaliteta i propadanja svih vrsta svježih proizvoda, čime se dalje prouzrokuje niz lančanih posljedica po domaću konkurentnost i plasman proizvoda na tržište EU.

Osim proizvođača sa područja Unsko-sanskog, ove nepovoljne okolnosti pogađaju i proizvođače iz  Srednjobosanskog i drugih kantona u FBiH.  Nažalost, ukupni uslovi prelaska robe preko GP Gradiška time diktiraju da se, umjesto nekoliko sati, robe iz ovih područja Bosne i Hercegovine u fazi izvoza u zemlje EU na granici zadržavaju jedan ili dva dana.

Uzimajući u obzir činjenicu da je najbliži zemljama EU u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, kategorizacija GP Ličko selo – Izačić kao BIP (Border Inspection Post) značajno bi doprinijela ukupnoj konkurentnosti domaće privrede, pomogla svim poljoprivrednim proizvođačima i drugim privrednicima u plasmanu proizvoda na tržište EU te naročito perspektivama razvoja i robne razmjene s područja Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona, ali i drugih dijelova Bosne i Hercegovine koji bi se mogli opredijeliti da proizvode za Evropsku uniju izvoze putem ovog graničnog prijelaza.

Pokretanju ove inicijative prethodili su razgovori s federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemalom Hrnjićem i federalnim graničnim fitosanitarnim, sanitarnim i tržišnim inspektorima na Graničnom prijelazu Izačić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here