RS: 14,4 miliona KM podsticaja za privredne subjekte

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske raspisano je javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2024. godini.

18

Predmet javnog poziva je dodjela novčanih sredstava za podsticanje ulaganja u investicione projekte, planiranih u Budžetu Republike Srpske za 2024. godinu na poziciji 415200 -Tekući grant- Podrška razvoju privrede i pobolјšanja efikasnosti poslovanja i uvođenja novihtehnologija.

Ukupan iznos sredstava po javnom pozivu iznosi 14.400.000 KM.

Dodjela podsticaja za direktna ulaganja bit će izvršena u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske, Uredbom o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja i Odlukom o davanju saglasnosti na plan korišćenja sredstava, a po dinamici doznačavanja sredstava ministarstvu.

Pravo na podsticaj ostvaruje se na osnovu projekta privrednog subjekta, koji za predmet može imati nabavku savremenih tehnologija i opreme, koja se odnosi na uvođenje nove ili značajno pobolјšanje postojeće tehnologije ili nabavku nove ili korišćene opreme koja nije starija od osam godina ili razvoj i inovaciju koja podrazumijeva razvoj novih ili značajno pobolјšanje postojećih proizvoda, materijala i proizvodnih procesa.

Podsticaji se odobravaju za sufinansiranje dijela opravdanih ulaganja, koja privredni subjekt ima na realizaciji projekta.

“Opravdana ulaganja predstavlјaju investiciju privrednog subjekta koja se može prepoznati i prihvatiti da je učinjena s cilјem realizacije aktivnosti iz projekta isklјučivo tokom njegovog trajanja. U slučaju nabavke opreme putem lizinga ili odgođenog plaćanja, vrijednost opravdanih ulaganja utvrđuje se na osnovu anuiteta koji se plaćaju do krajnjeg roka za realizaciju projekta i dostavlјanje izvještaja“, navodi se u pozivu.

Privredni subjekt na javni poziv može prijaviti projekat koji je započeo u toku 2024. godine i okončava se najkasnije do 30. juna 2025. godine.

Prošle godine je po ovom pozivu pravo na podsticaj ostvarile su 233 kompanije i samostalna preduzetnika. Budžet za ovu vrstu podsticaja za 2023. godinu je bio skoro u istom iznosu, tačnije 14,5 miliona KM.

Podržana digitalizacija proizvodnih procesa, nabavka CNC mašina, robota, lasera. Najveći podsticaj dodijeljen je kompaniji Hemofarm u iznosu od 390.000 KM, zatim SHP CELEX a.d. 320.400 KM, te EXPORT CITY d.o.o. 313.771 KM.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here