Federalno ministarstvo energije osiguralo četiri miliona KM za unapređenje namjenske industrije

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije objavilo je javni poziv za unapređenje proizvodnih procesa u javnim preduzećima namjenske industrije.

21

Kako se navodi, opći cilj programa je unapređenje poslovanja privrednih društava sa većinskim državnim kapitalom u sektoru namjenske industrije kroz implementaciju novih tehnoloških rješenja, optimizaciju proizvodnih procesa, radi povećanja efikasnosti, osiguranje visokih standarda kvalitete proizvoda, te jačanje konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu.

Za ove namjene je u bužetu Federacije BiH obezbijeđeno četiri miliona KM i to kroz stavku “Kapitalni transferi javnim preduzećima-namjenska industrija za unapređenje proizvodnih procesa”.

Minimalan iznos sredstava koji se dodjeljuje po jednom Javnom pozivu je 50.000,00 KM, a maksimalan iznos sredstava koji se može odobriti za jedno preduzeće je 1.500.000 KM.

Kroz program se teži stvaranju snažnijeg i konkurentnijeg sektora namjenske industrije, koji je usmjeren na povećanje konkurentnosti, doprinoseći tako ukupnom ekonomskom razvoju i stabilnosti zemlje.

Shodno tome, očekivani efekti programa su poboljšanje tehnološke infrastrukture, povećanje konkurentnosti, rast izvoza, povećanje produktivnosti, unaprjeđenje kvalitete proizvoda, te stvaranje novih radnih mjesta.

Pravo na dodjelu bespovratnih sredstava preduzeća sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine, da je u većinskom državnom vlasništvu, odnosno privredno društvo u kojem Federacija Bosne i Hercegovine ima udio u vlasništvu u iznosu od najmanje 50% plus jedna dionica i da je registrovano u skladu sa Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme.

Namjenska industrija Bosne i Hercegovine iz godine u godinu sve više jača i svoje proizvode plasira na mnogobrojna tržišta širom svijeta, te predstavlja veliki potencijal države.

U prvih šest mjeseci 2024. godine ostvarila je obim razmjene sa inostranstvom od 309 miliona KM, a izvoz je iznosio 238 miliona KM, što je više za 37 posto nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz veći za 82 posto i iznosio je 71 milion KM.

Pokrivenost uvoza izvozom, iako u padu, i dalje bilježi veliki procenat – 334 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here