FAO: Svjetske cijene hrane gotovo su stagnirale u julu

Svjetske cijene hrane ostale su gotovo nepromijenjene u julu drugi mjesec zaredom. Više cijene biljnog ulja, mesa i šećera kompenzirale su niže cijene žitarica, objavila je Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO).

8

Ukupni indeks prehrambene košarice koji izračunava FAO u julu je iznosio 120,8 bodova, nakon što je u junu iznosio 121 bod. U odnosu na prošlogodišnji juli vrijednost indeksa smanjena je za 3,1 posto.

Cijene žitarica pale su 3,8 posto na mjesečnoj razini nakon što su globalne izvozne cijene glavnih žitarica pale drugi mjesec zaredom. Cijene su pale zbog veće sezonske dostupnosti žitarica i povoljnih uvjeta u SAD-u i Kanadi, što ukazuje na dobru žetvu kasnije tokom godine, prenosi SEEbiz.

Snižene su i izvozne cijene kukuruza jer je berba u Argentini i Brazilu bila bolja nego lani, a povoljni su uvjeti za uzgoj iu SAD-u. Riža je pojeftinila 2,4 posto.

Pritom je indeks biljnih ulja porastao za 2,4 posto i dosegao najvišu vrijednost u godinu i pol dana, dok je meso poskupilo za 1,2 posto.

I šećer je porastao za 0,7 posto na mjesečnoj razini. Porast je potaknut ispodprosječnom proizvodnjom u Brazilu. Cijene mlijeka ostale su nepromijenjene, napominje i FAO.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here