Prosječna bh. plata iznosi 47 posto prosječne slovenačke

Neto plate isplaćene u BiH u aprilu bile su realno više za 8,5 posto u odnosu na godinu ranije, usljed popuštanja inflatornih pritisaka, ali i manjka dostupnih radnika.

11
Iduće sedmice Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavit će kolike su prosječne mjesečne isplaćene neto plate zaposlenih za maj ove godine.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenome u pravnim licima u BiH za april 2024. godine iznosila je 1.374 KM, što pokazuje nominalan rast za 1,6 posto, a realno je veća za 1,5 posto u odnosu na mart 2024. godine.

“Kad uporedimo najvišu prosječnu neto platu u Adria regionu – onu u Sloveniji i platu u BiH, vidimo da omjer polako ide u pozitivnom smjeru. Naime, u 2019. prosječna bosanskohercegovačka plata bila je 41 posto prosječne slovenačke neto plate, dok je danas taj omjer nešto povoljniji, na nivou 47 posto”, naglasio je analitičar makroekonomije i tržišta kapitala Mihael Blažeković.

Plate u regionu u prva tri mjeseca ove godine najbrže su rasle u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, dok je najsporiji rast plata imala Slovenija.

U procentima, plate u Sjevernoj Makedoniji u prva tri mjeseca u odnosu na isti period prošle godine porasle su za 16,3 posto, u Srbiji za 14,9 posto, u Hrvatskoj 14,5 posto, u Bosni i Hercegovini 9,2 posto, dok je u Sloveniji taj rast iznosio 4,6 posto.

IZVORBloombergadria.com
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here