Američke Federalne rezerve ponovo zadržale kamatne stope između 5,25 i 5,5 posto

Fed skoro godinu dana drži kamatne stope na najvišem nivou u 23 godine.

9

Američka centralna banka Federalne rezerve (FED) saopćila je da će referentne kamatne stope u SAD zadržati na sadašnjim nivoima, između 5,25 i 5,5 posto, i to sedmi put zaredom.

Federalne rezerve su srijedu projektovale samo jedno smanjenje stope do kraja 2024. godine, u odnosu na martovsku prognozu koja je podrazumevala tri smanjenja, prenio je (CNN).

FED skoro godinu dana drži kamatne stope na najvišem nivou u 23 godine, nakon što je započeo agresivnu kampanju povećanja kamatnih stopa u martu 2022.

Budući da se tržište nadaju prilagodljivoj središnjoj banci, kreatori politike Saveznog odbora za otvoreno tržište nakon svog dvodnevnog sastanka skinuli su sa stola dva smanjenja kamatnih stopa od tri naznačena u martu.

Odbor je takođe signalizirao da vjeruje da je dugoročna kamatna stopa više nego što je prethodno navedeno.

Nove prognoze objavljene nakon dvodnevnog sastanka ukazale su samo na blagi optimizam da inflacija ostaje na pravom putu da se vrati na FED-ov cilj od 2 posto, dopuštajući određeno labavljenje politike kasnije ove godine.

To znači da će troškovi zaduživanja za sve, od kredita za automobile do hipoteka, ostati povišeni. Centralna banka čeka još dokaza da se inflacija kreće ka dva odsto.

Godišnja stopa inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama je u maju blago pala sa aprilskih 3,4 posto na 3,3 odsto, objavila je američka Kancelarija za statistiku rada (BLS).

Američki berzanski indeks Dow Jones pao je 14 poena (ili 0,04 odsto) nakon što su Federalne rezerve donijele spomenutu odluku.

Prema analitičarima sa Wall Street trenutno najveći izgledi za prvo smanjenje stope odnose se na septembar,prenosi Bankar.me.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here