Velike brojke: SAD već dužne 25.000, a planiraju zaduženje za dodatnih 3.000 milijardi dolara

Američka centralna banka se proteklih sedmica uključila u pomoć kupovinom državnih obveznica u vrijednosti većoj od 1.000 milijardi dolara

60

Američko Ministarstvo finansija u drugom tromjesečju ove godine planira se zadužiti za rekordnih 3.000 milijardi dolara zbog pojačane državne potrošnje, uključujujući pakete mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Iznos novog zaduženja više je nego pet puta veći od prijašnjeg kvartalnog rekorda, zabilježenog u jeku finansijske krize 2008. godine, piše BBC, a prenosi SEEbiz.

U trećem tromjesečju Ministarstvo se planira zadužiti za 677 milijardi dolara.

U cijeloj prošloj godini najveća svjetska ekonomija zadužila se za 1.280 milijardi dolara a sada ukupan dug SAD iznosi skoro 25.000 milijardi dolara.

Kabinet predsjednika Donalda Trumpa odobrio je iznos od 3.000 milijardi dolara za pakete mjera ublažavanja posljedica koronakrize, što uključuje izdvajanja za zdravstvo i direktna plaćanja.

Vrijednost najnovijeg paketa potrošnje procjenjuje se na približno 14 posto američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Kabinet je također produžio rok za podmirenje godišnjih poreznih obveza, određen za 15. april.

Guverner američke credišnje banke Jerome Powell izjavio je prošle sedmice da bi mu bilo draže da su javne finansije bile u boljem stanju prije pandemije. Naglasio je ipak da je državna potrošnja nužna kako bi se ublažile posljedice u privredi.

“Možda će privreda trebati dodatnu pomoć svih nas kako bi oporavak bio snažan”, poručio je Powell.

Centralna banka se proteklih sedmica uključila u pomoć kupovinom državnih obveznica u vrijednosti većoj od 1.000 milijardi dolara.

Veliki kupci američkog državnog duga su i inostrani ulagači, među kojima su prema podacima zaključno s krajem februara prednjačili Japan, Kina i Velika Britanija.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here