Blic

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske saopćili su da je novi Zakon o bankama u RS-u utvrdio nedvosmislene obaveze i uveo nova nadzorna ovlaštenja Agencije za bankarstvo RS-a kada su u pitanju posebni regulatorni zahtjevi prema sistemskim bankama.

U tom smislu, Agencija je, navode, dužna u saradnji sa Agencijom za bankarstvo FBiH i Centralnom bankom BiH međusobno usaglasiti kriterije za utvrđivanje vlastite metodologije za identifikovanje sistemski važnih banaka, kako bi svoje nove regulatorne zahtjeve i nadzorna ovlaštenja u budućem periodu usmjerila prema konkretnim bankama.

Iz Ministarstva finansija RS-a navode i da je stalni odbor za finansijsku stabilnost uspostavljen još 2009. godine, po izbijanju svjetske finansijske krize i da funkcionira kao platforma za razmjenu informacija o rizicima u finansijskom sektoru, s ciljem predupređenja krize finansijskog sektora.

“Spomenuti odbor formiran je kao pomoćno tijelo Fiskalnog savjeta BiH, bez prava na donošenje bilo kakvih odluka iz nadležnosti bankarske supervizije, a čine ga entitetske agencije za bankarstvo, entitetska ministarstva finansija, Centralna banka BiH, Agencija za osiguranje depozita i Ministarstvo finansija i trezora BiH, kao predstavnik Fiskalnog savjeta BiH”, navodi se u saopćenju.

Donošenjem novog Zakona o bankama 2016. godine, na sveobuhvatan način je uređeno restrukturiranje sistemskih banaka i ti postupci su u isključivoj nadležnosti entitetskih agencija za bankarstvo, te je u tom smislu potrebno postojeći memorandum o stabilnosti finansijskog sektora osavremeniti.

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here