Turska ostaje jedino tržište za izvoz mesa iz BiH

544
meso,turska,izvoz

Odobrenje tranzita goveđeg mesa i mesnih prerađevina preko teritorije Evropske unije, koje je stupilo na snagu prošlog mjeseca, neće donijeti nikakvu suštinsku promjenu kada je riječ o izvozu proizvoda domaće mesne industrije. Naime, jedino izvozno tržište ostaje Turska, prema kojoj je kopneni koridor preko EU davno otvoren.

U suštini, Provedbenom odlukom Evropske komisije 2017/1461, kojom je Bosni i Hercegovini odobren kopneni tranzit goveđeg mesa i mesnih prerađevina preko teritorije EU, praktično je samo prošireno ranije odobrenje provoza te vrste proizvoda animalnog porijekla isključivo preko Bugarske.

Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, u izjavi za Business Magazine posebno se osvrće na tumačenja prema kojima je odobravanjem tranzita preko eu otvoren put za izvoz mesa iz BiH u Rusiju, pojašnjavajući da je na tom polju napravljen račun bez krčmara.

“Kada je riječ o Rusiji, tu se išlo i na svinjski program, koji je kod nas totalno ugašen i trebalo bi podstaći razvoj farmi te vrste. Međutim, mi smo bili u zabludi da se Rusima može prodati svašta, a kada je došla njihova komisija, ustanovili smo da su njihovi kriteriji čak nešto strožiji od evropskih. Cijene također nisu onakve kakve smo mi  očekivali – kada su naši dali ponudu, Rusi su im odgovorili ponudom prodaje po toj cijeni u suprotnom smjeru, tako da je, što se tiče izvoza u Rusiju, sve na dugom štapu”, potcrtava Vasić, koji podsjećnjem na hronološki razvoj sitaucije u vezi sa prevozom mesa iz BiH preko teritorije EU vrlo jednostavno i precizno razjašnjava kolika je stvarna specifična težina posljednje odluke Evropske komisije.

“Nakon što je odobren prevoz mesa koje se izvozi u Tursku preko teritorije Bugarske, javilo se i nekoliko proizvođača  zainteresovanih da Turcima prodaju prerađevine od goveđeg mesa, pa je od Evropske komisije zatraženo proširenje te odluke u smislu da se preko teritorije EU mogu prevoziti i meso i mesne prerađevine iz BiH.

Da li greškom ili namjerno, Evropska komisija sada je odobrila tranzit ne samo preko Bugarske, nego preko cijele teritorije EU, što je odluka koja u ovom momentu za naše mesare i dalje znači samo izvoz u Tursku, jer u druge države gotovo da ništa niti izvozimo, niti možemo izvoziti”, potcrtava Vasić.

 

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here