Velux Active zajedno sa Netatmo nagrađen je dvijema prestižnim nagradama CES na Consumer Electronics Show (CES) u Las Vegasu. Nagrade su date u kategorijama Pametna kuća (Smart Home) i Ekološki dizajn i održive tehnologije (Eco-design & Sustainable Technologies).

Kao i nagrade, danas Velux također zvanično najavljuje svoje partnerstvo sa revolucionarnom kompanijom Netatmo koja se bavi pametnim kućama. Velux radi sa Netatmo na razvijanju inovativnih rješenja unutrašnje klime nazvan Velux Active. I partnerstvo i koncept proizvoda su objavljeni u kontekstu CES Unveiled, CES izložbi u Las Vegasu.

Očekuje se da će se prvi Velux Active proizvodi lansirati na tržište u jesen 2017. godine. Oni će se sastojati od WiFi gateway i pametnog upravljanja za Velux Integra krovne prozore i proizvode za zaštitu od svjetlosti i toplote, zajedno sa aplikacijama za iOS i Android operativne sisteme. Na osnovu parametara unutrašnje klime, kao što su temperature, nivo dnevne svjetlosti, vlage i nivoa CO2, korisnici će moći da automatizuju upravljanje krovnim prozorima i roletnama – čime se osigurava optimalna klima u kući u svakom trenutku.

Pametne kuće i automatizacija, prema predviđanjima, bit će jedan od sljedećih velikih trendova među kupcima. S obzirom da je sve više i više proizvoda u kućama on line ili međusobno povezano, sa pametnom kućom prihodi će se učetverostručiti gotovo do 65 milijardi dolara do 2020. godine (statistike iz 2016.).

“Veoma brzo vaš dom bit će u mogućnosti da vam pomogne da vodite računa o vašem zdravlju, osiguravajući vam mnogo dnevne svjetlosti i svježeg vazduha tačno onda kada su vam potrebni“, izjavio je Jørgen Tang-Jensen, CEO Velux grupacije, te dodao: “Velux stvara bolje životne uslove za naše kupce već više od 75. godina i ova saradnja sa Netatmo predstavlja jedan važan korak naprijed u pružanju veće udobnosti, blagostanja, energetske efikasnosti i sigurnosti”.

“Veoma smo zadovoljni što razvijamo ovo inovativno rješenje sa Veluxom, liderom u proizvodnji krovnih prozora. Sa ovim partnerstvom, mi pokazujemo našu sposobnost da kreiramo rješenja koja se uklapaju u infrastrukturu doma i direktno se obraćaju B2B tržištu”, objasnio je Fred Potter, osnivač i predsjednik Netatmo. “Kroz ovu saradnju, donosimo naše vještine u polju vještačke inteligencije, integracije softvera proizvoda, elektronike i iskustava korisnika”, dodao je Potter.

Kao dio strategije o pametnim kućama, Velux je također najavio i saradnju sa firmom Appleom, na razvoju proizvoda kompatibilnih sa Apple HomeKit platformom za pametne kuće.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here