Kompanija Qualcomm objavila je da su njegova podružnica, Qualcomm Technologies i Samsung Electronics, produžili desetogodišnju stratešku saradnju u domenu izrade najnovijih Snapdragom procesora, Qualcomm Snapdragon 835 sa Samsungovom 10-nanometarskom (nm) FinFET procesnom tehnologijom. Odluka da se koristi Samsungov vrhunski proces u najnovijoj generaciji premium procesora ističe dalju predanost Qualcomm Technologies da budu lider u tehnologiji mobilnih platformi.

“Uzbuđeni smo što nastavljamo zajednički rad sa Samsungom u razvoju proizvoda koji su vodeći u mobilnoj industriji”, rekao je Keith Kressin, viši potpredsjednik upravljanja proizvodima u kompaniji Qualcomm Technologies. Inc. i dodao da će: “korištenje novog procesnog čvora od 10 nM omogućiti da naš Snapdragon 835 procesor premium kvalitete isporuči veću energetsku učinkovitost i poveća performanse, a također nam omogućuje da dodamo niz novih mogućnosti koje mogu poboljšati korisničko iskustvo mobilnih uređaja sutrašnjice”.

U oktobru Samsung je najavio da će prvi u industriji ući u masovnu proizvodnju FinFET tehnologije od 10 nM. U poređenju sa svojim 14nm FinFET prethodnicima, Samsungova tehnologija od 10 nM omogućava i do 30% povećanja u domenu učinkovitosti sa 27% boljim performansama ili do 40% manjom potrošnjom energije. Korištenjem 10 nM FinFET, Snapdragon 835 procesor će ponuditi manji trag od čipa, dajući proizvođačima uređaja više iskoristiv prostor u nadolazećim uređajima, kako bi imali prostora za veće baterije ili tanji dizajn. Očekuje se da će proces poboljšanja, u kombinaciji sa naprednijim dizajnom čipova, donijeti I značajna poboljšanja u autonomiji baterije.

“Drago nam je što imamo priliku da radimo zajedno sa Qualcomm Technologies u proizvodnji Snapdragon 835 procesora, pomoću naše 10 nM FinFET tehnologije”, rekao je Jong Shik Yoon, izvršni potpredsjednik poslovnog tima poluvodičkih tehnologija u Samsung Electronics. “Ova saradnja je važan korak za našu proizvodnu grupu i njeno poslovanje jer ona predstavlja povjerenje u Samsungovu vodeću tehnologiju procesorskih čipova”, dodao je Shik Yoon.

Snapdragon 835 je sada u proizvodnji i očekuje se da će biti dostupan u komercijalnim uređajima u prvoj polovini 2017. Snapdragon 835 dolazi nakon procesora Snapdragon 820/2, koji ima više od 200 razvojnih rješenja dizajna.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here