Sportski pregled: Trijumfi, Transferi i Rekordi

Sportska 2023. godinu nisu obilježili samo sportski događaji, rekordi, osvojene titule, nego i političke odluke koje su donosile sportske organizacije poput Međunarodnog olimpijskog komiteta. Mi u Bosni i Hercegovini pamtit ćemo je po sjajnim nastupima fenomenalne plivačice Lane Pudar, reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, nikada gorih nastupa fudbalske reprezentacije i promjenjivih igara naših košarkaša i rukometaša. Izabrali smo sportske događaje po kojima ćemo pamtiti 2023. godinu.

17

Ona se zove Lana, a u Bosni (i Hercegovini) je zovu zlato 

Pudar je najbolja juniorka svijeta

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar nastavila je s odličnim rezultatima i ove godine. Na Svjetskom juniorskom prvenstvu u vodenim sportovima održanom u Izraelu, Pudar je osvojila zlatne medalje u disciplinama 100 i 200 metara delfin, dok je na 50 metara u istoj disciplini osvojila srebro.

Lana Pudar je u potpunosti dominirala na Evropskom juniorskom prvenstvu održanom u Beogradu, gdje je osvojila tri zlatne medalje – na 50, 100 i 200 metara delfin.

„Ona pliva, ostale gledaju“, ovako su mediji opisali fenomenalno plivanje Lane Pudar na 200 metara gdje je uz zlatnu medalju oborila i evropski juniorski rekord, a od drugoplasirane je bila brža za nevjerovatnih 2,10 sekundi.

Sjajnu ovogodišnju sezonu Lana Pudar je završila bronzanom medaljom u utrci na 200 metara delfin na Evropskom prvenstvu u malim bazenima u Rumuniji. Lana Pudar je izborila normu za Olimpijske igre u Parizu, a nedavno je izjavila da Bosni i Hercegovini želi donijeti prvu olimpijsku medalju i to  – zlatnu.

Ruski i bjeloruski sportisti na Olimpijadi bez zastave, himne i amblema države

Rusi i Bjelorusi mogu se takmičiti u Parizu kao neutralni

Ruski i bjeloruski sportisti koji su se kvalificirali za Olimpijske igre u Parizu 2024. moći će učestvovati, ali kao neutralni, potvrdio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK). Uslovi za njihovo takmičenje, uključuje takmičenje bez zastava, amblema ili himni ove dvije zemlje.

Prethodno je jesenas MOK suspendirao Olimpijski komitet Rusije zbog kršenja Olimpijske povelje “odmah i do daljnjeg”, nakon što je uključio sportska tijela sa četiri aneksirane teritorije Ukrajine.

Bio je to odgovor ove sportske organizacije na odluku Rusije da prizna olimpijska vijeća iz okupiranih regija Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja početkom oktobra.

Glasnogovornik MOK Mark Adams rekao je da je odlukom Rusije narušen teritorijalni integritet Ukrajinskog olimpijskog komiteta i potvrdio da Rusija više neće imati pravo na bilo kakvo finansiranje od strane MOK-a.

“Jednostrana odluka koju je Ruski olimpijski komitet donio 5. oktobra 2023. godine predstavlja kršenje Olimpijske povelje. Zato što se narušava teritorijalni integritet  Nacionalnog olimpijskog komiteta Ukrajine. Ruski olimpijski komitet suspendovan je odmah do daljnjeg”, kazao je Adams.

Najskuplji pojedinačni transferi u fudbalu

Milijarde potrošene u prelaznom roku

Fudbalsku 2023. godinu obilježili su najskuplji pojedinačni transferi fudbalera tokom ljetnjeg prelaznog roka. Listu igrača sa najskupljim potpisima predvodi Moises Caicedo koji je iz Brightona prešao u Chelsea za nevjerovatan iznos od 133 miliona eura. Veznjak iz Ekvadora potpisao je ugovor na osam godina, a njegova vjernost Chelsea je plaćena rekordnim iznosom za jednog fudbalera u Engleskoj.

Engleska Premier liga je u 2023. godini potrošila najviše novca na dovođenje novih igrača. Timovi iz engleskog vrhunskog fudbalskog ranga ostvarili su ukupnu neto potrošnju od 1,867 milijardi eura, prenosi TransferMarkt.

Na drugom mjestu je italijanska Serija A, čiji su klubovi potrošili  665,5 miliona eura na transfere. Treće mjesto prema vrijednosti transfea u ljetnjem prelaznom roku zauzima francuska Liga 1 sa potrošnjom 542,2 miliona eura.

Njemačka Bundesliga je na četvrtom mjestu, a u ljetnjem prelaznom roku za kupovinu fudbalera klubovi u Njemačkoj su potrošili 462,1 milion eura.

Na visokom petom mjestu prema potrošnji klubova za kupovinu fudbalera je saudijska Pro liga. Prema Transfer Marktu, klubovi iz saudijske Pro lige su ovog ljeta potrošili ukupno 489,4 miliona eura na transfere.

Španska La Liga je na šestom mjestu čiji su klubovi potrošili nešto više od 318 miliona eura.

Košarkaši Njemačke svjetski prvaci prvi put

Pobjednički tron za njemačke košarkaše

Reprezentacija Njemačke pobijedila je Srbiju u finalu Svjetskog prvenstva u košarci u Manili rezultatom 83:77 i tako su Njemci prvi put postali svjetski prvaci u košarci.

Najveći međunarodni košarkaški događaj na svijetu održan je od 25. augusta do 10.  septembra u Japanu, Indoneziji i Kini. Drugi put u historiji turnira, 32 zemlje su se takmičile za titulu najboljeg.

U utakmici za treće mjesto, Kanada je osvojila svoju prvu medalju na svjetskom prvenstvu pobjedom nad SAD, nakon produžetaka, sa 127-118.

Sedam reprezentacija je izborilo plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. Sa područja Amerike to su reprezentacije SAD i Kanade, iz Evrope Njemačka i Srbija, iz Okeanije Australija, Afrike Južni Sudan i iz Azije Japan. Preostala četiri tima će biti određena tokom Olimpijskih kvalifikacionih turnira u ljeto 2024. s tim što se Francuska direktno plasirala kao domaćin. Francuska je, inače, razočarala na svjetskom prvenstvu, na kojem je rano eliminirana pa je nastup završila na 18. mjestu. Razočarala je i reprezentacija SAD sa osvojenim četvrtim mjestom te Španija koja je takmičenje završila na devetom mjestu.

Dominantni Max Verstappen i Red Bull Racing

Verstappen i Red Bull postavili mnoštvo rekorda

Nakon posljednje utrke u Abu Dabiju, završena je Formula 1 sezona za 2023. godinu apsolutnom dominacijom Red Bull Racing i Maxa Verstappena. Mediji sezonu ocjenjuju kao prilično neinteresantnu, upravo zbog apsolutne dominacije jednog tima. Od 22 trke u kalendaru, Red Bull je pobijedio u 21-oj trci. Totalnu dominaciju austrijskog tima uspio je prekinuti Ferrari (Sainz) pobjedom u Singapuru.

Ostat će upamćeno da su u sezoni 2023. Max Verstappen i Red Bull postavili nove rekorde. Rekordi koji se pamte su, između ostalih, najviše pobjeda u jednoj sezoni, 19 od 21 trke u šampionatu, najviše uzastopnih pobjeda – 10, najveći postotak pobjeda u sezoni – 86,36 posto, najviše postolja u jednoj sezoni – 21, najviše uzastopnih poena – 1.004, najviše krugova odvezenih u jednoj sezoni na čelu trke – 1.003, najviši prosjek bodova po trci ukupno u karijeri – 13,98 posto, najviše osvojenih bodova u jednoj sezoni – 545, najveći postotak odvezenih krugova na čelu kolone u jednoj sezoni – 75,70 posto, najviše osvojenih pole pozicija u jednoj sezoni – 12.

Đokoviću tri Grand Slame, Italijanima Davis cup

Tenis za pamćenje

Ovogodišnje Grand Slame turnire u tenisu pamtit ćemo po tri osvojene titule srbijanskog tenisera Novaka Đokovića u muškoj konkurenciji i četiri različite pobjednice na četiri turnira u ženskoj konkurenciji. Đoković je osvojio Australian Open, Rolan Garos i US Open, dok je Španac Carlos Alcaraz osvojio Wimbledon.

U ženskoj konkurenciji, Arina Sabalenka osvojila je titulu u ženskom singlu na Australian Openu. Poljakinja Iga Swiatek osvojila je titulu u ženskom singlu na Rolan Garosu. Markéta Vondroušova, češka teniserka bila je pobjednica u ženskom singlu u Wimbledonu 2023. Amerikanka Cori Dione ili Coco Gauff bila je najbolja teniserka na US Openu.

Ove godine je posebno bilo interesantno takmičenje u Davis cupu, čiji je finalni turnir održan u španskoj Malagi. Teniska reprezentacija Italije osvojila je Davis cup pobjedom od 2:0 u finalu nad Australijom i tako su nakon 47 godina došli do trofeja na ovom takmičenju.

Kanada je ušla u historiju osvojivši treći Billie Jean King Cup nakon što je pobijedila Italiju u finalu u Sevilji.

Lyles i Kipyegon obilježili atletsku 2023.

Duplantis oborio svjetski rekord u skoku s motkom

Američki sprinter Noah Lyles i kenijska srednjeprugašica Faith Kipyegon obilježili su ovogodišnju atletsku sezonu u svijetu. Lyles je na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti osvojio tri zlatne medalje. Amerikanac je pobijedio u utrkama na 100 i 200 metara, a treću zlatnu medalju osvojio je u štafeti 4×100 metara.

Kada su u pitanju žene, blistala je 29-godišnja kenijska atletičarka Faith Kipyegon. Oborila je čak tri svjetska rekorda u trčanju na 1.500 i 5.000 metara te na milju, a na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj osvojila je zlato na 1.500 i 5.000 metara.

Ovu godinu pamtit ćemo i po četvrtoj medalji na svjetskim prvenstvima za troskokašicu iz Venecuele Yulimar Rojas te svjetskom rekordu skakača s motkom Armanda Duplantisa iz Švedske postavljenom na mitingu u Eugeneu kada je preskočio visinu od 623 centimetra.

Etiopljanka Tigist Assefa je postavila novi svjetski rekord za žene na maratonu u Berlinu (2:11:53), dokje Kenijac Kelvin Kiptum oborio svjetski rekord u maratonu za muškarce u Chicagu (2:00:35).

Shiffrin nadmašila 34. godine star rekord Stenmarka

Shiffrin potvrdila da je najbolja svjetska skijašica

Svjetski kup u alpskom skijanju koji je u sezoni 2022.-2023. održan 57. put za redom donio je stare, nove šampione. Švicarac Marco Odermatt bio je najbolji u muškoj konkurenciji, dok je pobjedničku titulu u ženskoj konkurenciji odbranila

Amerikanka Mikaela Shiffrin. Najbolja svjetska skijašica je u ovoj sezoni nadmašila rekord njene sunarodnjakune Lindsey Vonn u broju pobjeda u Svjetskom kupu za žene, ali i 34 godine star rekord u broju pobjeda legendarnog Šveđanina Ingemara Stenmarka. Shiffrin je sada apsolutna rekorderka sa 87 ostvarenih pobjeda u svjetskom kupu.

Inače, prošlogodišnju sezonu u alpskom skijanju obilježila su brojna otkazivanja i zamjena mjesta održavanja takmičenja u sezoni zbog loših vremenskih uslova ili nedostatka snijega. Otkazane su utrke u četiri spusta za muškarce i dva spusta i jedan Super-G za žene.

BiH prvak Evrope u sjedećoj odbojci 11. put

Još jedno zlato za BiH

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci odbranila je titulu prvaka Evrope i stigla do ukupno 11. naslova prvaka kontinenta u oktobru. Bh. reprezentativci su u finalu Evropskog prvenstva u Italiji pobijedili Njemačku sa 3-2 u setovima. Ovim trijumfom bh. zlatni odbojkaši osigurali su i direktan plasman na Paraolimpijske igre u Parizu. Odbojkaši Bosne i Hercegovine su od 1999. do 2015. godine devet puta uzastupno osvajali zlato, a onda je Rusija osvojila dva prvenstva zaredom, da bi se BiH ponovo vratila na vrh. BiH je osim 11 zlatnih medalja, osvojila dvije bronze i jedno srebro.

Zlato u Italiji osvojili su: Ifet Mahmutović (selektor), Sabahudin Delalić (kapiten), Adnan Manko, Asim Medić, Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Mirzet Duran, Safet Alibašić, Ermin Jusufović, Jasmin Brkić, Stevan Crnobrnja, Armin Šehić, Nizam Čančar, Edin Đino i Elvis Šerifović.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here