Zastupnici usvojili strategije zaštite okoliša i upravljanja vodama

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je večeras Federalnu strategiju zaštite okoliša za period od 2022. do 2032. i Strategiju upravljanja vodama Federacije BiH za isti period.

8
zasticena podrucja bih priroda
Ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Nasiha Pozder pojasnila je da strategije predstavljaju dobru osnovu u analitičkom smislu i dobru bazu za poboljšanje kvaliteta okoliša.

Precizirala je da dokument ima sedam tematskih cjelina od kojih se kao najvažnija može nametnuti kvalitet zraka, posebno u najzagađenijim sredinama kao što je Kanton Sarajevo, Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton.

Pozder je navela da dokument tretira i smanjenje uticaja klimatskih promjena koje su evidentne posebno u sektoru poljoprivrede, voda i šuma.

Naglasila je također da ona predviđa i poboljšanje stanja kad je u pitanju biodiverzitet, kao i kvaliteta pitke i svake druge vode koju nalazimo u prirodi, a tretira i broj priključaka na kanalizacionu mrežu.

Pozder je poručila da govorimo o skupom projektu koji će od nas zahtijevati 11,9 milijardi KM, ali nam Strategija omogućava i pristup grantovima i raznim kreditnim zaduženjima.

Nakon glasanja o ovom dokumentu sjednica Predstavničkog doma je prekinuta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here