„PENNY PLUS“ Sarajevo, vodeća kompanija u sektoru  trgovine, ponosno objavljuje da je na Network konferenciji u Neumu, potpisala ugovor sa GS1 Bosne i Hercegovine, vodećom organizacijom za standardizaciju u poslovanju. Ovaj događaj označava prvi put da je digitalni potpis koji su izdali ovlaštena tijela u BiH u potpunosti validan za potpisivanje dokumenata. Konferenciji su prisustvovali osim predstavnika firmi i predstavnici Ministarstva za promet i komunikacije Bosne i Hercegovine, koji su nadležni za zakonodavni okvir.

Digitalni/Elektronski potpis je postao ključna komponenta u savremenom poslovanju, pružajući sigurnost i integritet elektronskim dokumentima i transakcijama. Potpisivanje ugovora između „PENNY PLUS“ Sarajevo i GS1 Bosne i Hercegovine označava značajan korak naprijed u digitalnoj transformaciji bh. ekonomije.

“Ova inicijativa će olakšati našim kupcima i partnerima da posluju s nama. Digitalni potpis stvara povjerenje koje je ključno u modernom poslovanju i mi smo ponosni što smo pioniri u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini. Koristim ovu priliku da pozovem direktore i drugih bh. kompanija da podnesu zahtjev za digitalni potpis i da mi, kao privreda, napravimo korak naprijed”, kazao je Almedin Kadrić, direktor „PENNY PLUS“.

Direktor GS1 Bosna i Hercegovina Adi Turković istaknuo je važnost ove inicijative za poslovnu zajednicu u zemlji.

“Digitalni potpis je esencijalna komponenta u globalnoj trgovini i poslovanju. Ova saradnja sa „PENNY PLUS“ otvara nova vrata za bh. kompanije da se integrišu u globalni digitalni ekosistem. Napokon smo dokazali da više ne možemo koristiti floskulu da “digitalni potpis nije usvojen” koja je prisutna u BiH”, kazao je Turković.

Saradnja između „PENNY PLUS“ Sarajevo i GS1 Bosne i Hercegovine ne samo što predstavlja korak naprijed za obje organizacije, već i za cjelokupnu poslovnu zajednicu u Bosni i Hercegovini. Digitalni potpis postaje sveprisutan alat , čime se podstiče ekonomski rast i inovacije.

Zašto je važan digitalni/elektronski potpis?

Pravni okvir za digitalni/elektronski potpis postoji u BiH. Digitalni potpis ima ključnu ulogu u modernizaciji poslovanja i postaje sve važniji u savremenim ekonomijama, a i u BiH iz nekoliko razloga:

Sigurnost: Digitalni potpis pruža visok nivo sigurnosti elektronskim transakcijama. On omogućava identifikaciju i autentifikaciju sudionika u transakciji, čime se sprečava neovlašten pristup ili promjene podataka.

Povjerenje: Digitalni potpis povećava povjerenje između poslovnih partnera, jer potvrđuje autentičnost elektronskih dokumenata. Ovo je ključno u poslovanju gdje se često razmjenjuju osjetljivi podaci i informacije.

Smanjenje troškova: Korištenje digitalnog potpisa eliminiše potrebu za štampanjem, slanjem poštom i ručnim potpisivanjem dokumenata. To smanjuje troškove papira, tinte i poštanskih usluga.

Brzina i efikasnost: Elektronski dokumenti potpisani digitalnim potpisom mogu se brzo razmjenjivati putem interneta. To ubrzava procese poslovanja i smanjuje vrijeme potrebno za zaključivanje transakcija.

Pravna važnost: U mnogim zemljama, digitalni potpis ima pravnu važnost, što znači da elektronski dokumenti potpisani digitalnim potpisom imaju istu pravnu snagu kao i njihovi papirni ekvivalenti.

Održivost: Korištenje digitalnog potpisa doprinosi očuvanju okoliša jer smanjuje potrebu za upotrebom papira i drugih resursa.

Globalno poslovanje: Digitalni potpis omogućava poslovanje na globalnom nivou bez potrebe za fizičkim prisustvom. To olakšava međunarodne trgovinske transakcije i saradnju među kompanijama iz različitih dijelova svijeta.

Sve ove prednosti čine digitalni potpis ključnim alatom za modernizaciju privrede, olakšavajući poslovanje, poboljšavajući sigurnost i doprinoseći efikasnosti poslovnih procesa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here