MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.

Međunarodni monetarni fond povisio je u utorak svoju prognozu rasta u Aziji za 2024., budući da je ostao optimističan pogled rasta Indije i usredotočen na potrebu za većim poticajima iz Kine.

7

MMF sada očekuje rast azijske ekonomije od 4,5 posto ove godine, što je povećanje od 0,3 postotna boda u odnosu na šest mjeseci ranije. Njegova prognoza za 2025. ostala je nepromijenjena na 4,3 posto.

“Izgledi za Aziju i Pacifik u 2024. su se razvedrili: sada očekujemo da će ekonomija regije usporiti manje nego što smo prethodno projicirali kako inflacijski pritisci nastave nestajati”, napisao je Krishna Srinivasan, direktor za Aziju i Pacifik u MMF-u.

Revizija prema gore odražava poboljšanja za Kinu, rekao je MMF, gdje očekuje poticajnu politiku za pružanje potpore.

Također je nazvao Indiju “najbrže rastućom svjetskom ekonomijom”, gdje su “javne investicije i dalje važan pokretač”. Indija je trenutno peta najveća svjetska ekonomija s BDP-om od 3,7 triliona dolara i namjerava postati treća najveća svjetska ekonomija do 2027. godine.

Srinivasan iz MMF-a također je napisao da će snažna privatna potrošnja nastaviti poticati rast na ostalim azijskim tržištima u nastajanju.

MMF je smanjenje inflacije u Aziji usprkos visokom rastu potražnje pripisao monetarnom pooštravanju, nižim cijenama roba i smirivanju poremećaja u opskrbnom lancu, prenosi SEEbiz.

MMF je rekao da je najveći rizik za azijsku ekonomiju produljena korekcija u kineskom sektoru nekretnina. To bi oslabilo potražnju i povećalo šanse za produljenu deflaciju, povećavajući šanse za pogađanje drugih ekonomija putem “izravnog trgovinskog prelijevanja”.

“To znači da je kineska politička reakcija važna – i za nju samu i za cijelu regiju”, napisao je Srinivasan na blogu.

Kina treba paket politika koji “ubrzava izlazak neodrživih developera nekretnina, promiče dovršetak stambenih projekata i upravlja dužničkim rizicima lokalnih vlasti”, rekao je MMF. Uočeno je da su kineski fiskalni poticaji u oktobru i martu pomogli u ublažavanju utjecaja pada proizvodnih aktivnosti i usporenih usluga.

Ranije ove godine, MMF je rekao da očekuje da će najveće azijska ekonomija rasti 4,6 posto u 2024. Projekcija je došla prije podataka koji su pokazali da je kineska ekonomija poraslo za 5,2 posto prošle godine, što odgovara službenom cilju od oko pet posto.

IZVORSEEbiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here