Zatvoreno najveće nalazište prirodnog gasa u Evropi

U regiji Groningen je izvađeno više od dvije milijarde kubičnih metara prirodnog plina. Većina prihoda išla je državi.

34
Dokazano je da proizvodnja gasa izaziva zemljotrese. Do sada je registrirano oko 1.600 potresa, na desetke hiljada zgrada je ozbiljno oštećeno, pogođeno oko stotinu hiljada ljudi. Bilo je ljutnje i očaja jer ni poslije mnogo godina još uvijek nisu dobili odštetu.

Parlamentarni istražni odbor donio je ovog proljeća poražavajuću ocjenu: država i naftne kompanije Shell i ExxonMobil desetljećima su sistemski zanemarivali sigurnost građana. Pored toga, pogođeni ljudi su zarobljeni u mrežu birokratskih prepreka i zataškavanja.

Vlada i naftne kompanije priznale su greške. Vlada je u travnju obećala oštećenim regijama 22 milijarde eura odštete. Samo od proizvodnje prirodnog gasa država je zaradila 360 milijardi eura, a Shell i ExxonMobil oko 66 milijardi eura.

Proizvodnja gasa je trebala biti potpuno obustavljena još 2022. Ali, s obzirom na globalnu energetsku krizu nakon ruskog agresorskog rata u Ukrajini, vlada je prošle jeseni donijela odluku da se eksploatira dodatnih 2,8 milijardi kubičnih metara plina – što je minimalna količina nužna za rad postojećih lokacija i infrastrukture.

Proizvodnja na polju Groningen službeno je okončana u nedjelju, prvog oktobra 2023. Međutim, jedanaest bušotina na lokaciji ostaje otvoreno još godinu dana – u slučaju „oštre zime”. I ovi posljednji sistemi će također biti „trajno zatvoreni” do oktobra 2024.

A stručnjaci upozoravaju da bi se, usprkos zatvaranju pogona za eksploataciju gasa, zemljotresi u regiji mogli nastaviti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here