Svi mogu učestvovati u kreiranju efikasnog sistema doniranja hrane

Usvajanje ovih dokumenata preduslov je za stvaranje sistema koji će postaviti temelje za siguran i transparentan proces donacija hrane.

28
Nakon što su donacije hrane oslobođene plaćanja PDV-a jednoglasnom podrškom u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, što svjedoči o uspjehu kampanje “Niko gladan. Niko sam“, koju podržava Vlada SAD-a, vrijeme je da se ova zakonska izmjena sprovede u praksi. Za to su potrebni podzakonski akti, na koje javnost ima priliku sada da utiče.

U okviru programa Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) “Pravni okvir za filantropiju”, Fondacija Mozaik i partnerske organizacije: Hastor fondacija, Pomozi.ba, Mreža za izgradnju mira, Trag fondacija i Catalyst Balkans pozivaju građane i građanke, preduzeća i sve druge zainteresovane da se uključe u proces javnih konsultacija i izraze svoje mišljenje. Naime, Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UINO) otvorila je putem web platforme eKonsultacije.gov.ba proces javnih konsultacija o Prednacrtu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u , kao i javne konsultacije za izmjene Tehničkog uputstva za dostavljanje knjigovodstvenih evidencija elektronskim putem.

Pogledajte komentare na ove pravne dokumente i iskoristite prijedloge koje su pripremili inicijatori kampanje “Niko gladan. Niko sam.”, a koje možete pronaći na stranici: https://nikogladan.lonac.pro/ pod aktuelnostima.

Usvajanje ovih dokumenata preduslov je za stvaranje sistema koji će postaviti temelje za siguran i transparentan proces donacija hrane, a time i povećanje količina donirane hrane. Na ovaj način, bit će osigurano da u Bosni i Hercegovini hrana stigne do onih kojima je najpotrebnija, korisnika i korisnica narodnih kuhinja.

Ova velika aktivistička kampanja provodi se već duže od dvije godine i njenom uspjehu doprinijelo je više od 3.500 građanki i građana Bosne i Hercegovine koji smatraju neprihvatljivim da se hrana sigurna za konzumaciju uništava, a poruke zahvalnosti poslane su im i putem bilborda širom BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here