Nove subvencije pri kupovini električnih automobila u FBiH

Federalno ministarstva energije, rudarstva i industrije je objavilo poziv za subvencije pri kupovini električnih i hibridnih vozila fizičkim licima.

130
“Cilj ovog Javnog poziva je poticaj kupovine i upotrebe električnih automobila u Federaciji BiH, putem dodjele Subvencije pojedincima Za kupovinu novih automobila, registrovanih u Federaciji BiH, za period 01.01.2023.-11.12.2023. godine koji imaju: isključivo električni pogon, koriste dva izvora energije – električni motor i motor sa unutrašnjim sagorijevanjem (plug-in -hybrid) i vozila koja koriste motor sa unutrašnjim sagorijevanjem i elektro motor (full- hybrid). Pod novim automobilom, smatra se putničko vozilo koje nije bilo u upotrebi i nikada nigdje, nije bilo registrovano”, pojašnjeno je u javnom pozivu.

Finansijska sredstva predviđena za dodjelu po ovom Programu, čine sredstva planirana Budžetom Federacije Bosne i Hecegovine za 2023. godinu u ukupnom iznosu od 500.000,00 KM. Navedena sredstva su grant sredstva.

Također, ministarstvo je objavilo i poziv za subvencije pri kupovini električnih i hibridnih vozila preduzećima i poduzetnicima.

Cilj ovog Javnog poziva je poticaj kupovine i upotrebe električnih automobila u Federaciji BiH, putem dodjele subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima za kupovinu novih automobila, registrovanih u Federaciji BiH,za period 01.01.2023.-11.122023. godine koji imaju: isključivo električni pogon koriste dva izvora energije – električni motor i motor sa unutrašnjim sagorijevanjem (plug-in -hybrid) i vozila koja koriste motor sa unutrašnjim sagorijevanjem i elektro motor (full- hybrid)”, pojasnili su.

I u ovom slučaju finansijska sredstva predviđena za dodjelu po ovom Programu, čine sredstva planirana Budžetom Federacije Bosne i Hecegovine za 2023. godinu u ukupnom jznosu od 500.000,00 KM.

Javni pozivi ostaju otvoreni od dana objave u “Službenim novinama Federacije BiH” do 11.12.2023. godine ili utroška finansijskih sredstava u zavisnosti od toga koji uslov prije nastupi.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela odluke o usvajanju dva programa utroška sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu u okviru tekućih transfera namijenjenih poticajima pri kupovini električnih automobila u ukupnom iznosu od 1.000.000 KM.

Kako je navedeno u programima, sufinansiranjem kupovine električnih i hibridnih automobila Vlada FBiH vrši direktni uticaj na poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i smanjenja izvora zagađenja vazduha, odnosno smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte u cestovnom saobraćaju na teritoriji BiH. Cilj subvencija je neposredno podsticanje kupovine i upotrebe električnih vozila, u okviru sprovođenja mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unapređenja kvaliteta životne sredine.

IZVORAkta.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here