Apple došao do vrijednosti od tri triliona dolara

Američka tehnološka kompanija Apple postala je prva korporacija na svijetu koja je dosegla vrijednost preko tri triliona dolara po zatvaranju berze.

74
Ovaj rezultat odražava trajni uticaj iPhone pametnog telefona koja nastavlja da transformiše život i trgovanje širom svijeta.

Apple, nastao u garaži u Kaliforniji kao komputerska kompanija sada vrijedi duplo više od svog starog rivala Google i sedam puta više od naftnog gigatna Exxon Mobil koji je godinama bio najvrijednija kompanija na svijetu.

Akcije Apple su rasle ove godine usljed nove potražnje na tržištima u povoju kao što je Indija, ali i s novim uređajem posle više godina, AR naočarima Vision Pro. Taj uređaj koji košta 3.499 USD kombinuje virtuelnu realnost s mogućnošću da umetne digitalni sadržaj u stvarni svijet.

Od početka godine, vrijednost akcija Apple je porasla za skoro 50%.

Kompaniji je trebalo 42 godine da dostigne vrijednost od hiljadu milijardi dolara 2018, a onda još dvije godine da dođe do dva triliona dolara. Za novi rekord je bilo potrebno još tri godine.

Apple je u januaru 2022. na kratko tokom dana prešao tržišnu vrijednost od 3 triliona dolara, ali nije uspio da se zadrži iznad te granice do zatvaranje berze.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here