Solarni paneli na sve više njemačkih krovova

Interes za solarne panele i baterije više se nego utrostručio od 2019. do 2022. godine

32
Njemački građani sve više žele instalirati solarne panele na svoje kuće. Samo u prvom tromjesečju 2023. na krovove je postavljeno 159.000 fotonaponskih jedinica, 146 posto više nego od januara do aprila prethodne godine, objavila je u Udruga za solarnu energiju BSW.
BSW očekuje dvocifreni rast potražnje za solarnim uređajima u Njemačkoj sedmu godinu zaredom. Osim vlasnika kuća, solarne instalacije traže i drugi investitori, poput poljoprivrednika koji ih postavljaju na svoja imanja.

Udruga je izvještaj objavila prije početka ovogodišnjeg sajma Intersolar u Münchenu. Sajam je važno mjesto okupljanja aktera iz područja zelene energije.

Prema BSW-u, broj novih solarnih baterija već će krajem ovog mjeseca premašiti broj svih instaliranih baterija u 2022. godini.

Direktor BSW-a Carsten Körnig smatra da je više čimbenika pridonijelo procvatu, među kojima je bio i enormni porast cijena energije prošle godine te posljedice pandemije.

“Mnogi vlasnici kuća uložili su velika sredstva u svoje domove tijekom pandemije”, kaže Koenig. Potražnja vlasnika privatnih kuća je, inače, jedan od ključnih motora prelaska na klimatski neutralnu energiju.

Interes za solarne panele i baterije više se nego utrostručio od 2019. do 2022. godine, objavio je BSW, pozivajući se na podatke Federalne agencije za mrežne sisteme, koja je također nadležna za distribucijsku mrežu električne energije.

“Gotovo svi pokazatelji su u fazi rasta. Solarni sistemi su finansijski pristupačni, broj stručnjaka raste, situacija s opskrbom se razvedrila, a tržišne barijere nestaju”, rekao je Koenig.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here