Proizvođačke cijene u aprilu niže za 2,3 posto

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u FBiH u aprilu niže su za 2,3 posto u odnosu na mart, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

47

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u aprilu niže su za 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na april lani više za 5,2 posto.

Na stranom tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u aprilu niže su za 2,1 posto u odnosu na mart, a u odnosu na isti mjesec lani više za 11,8 posto.

Proizvođačke cijene u energiji u aprilu niže su za 7,4 posto u odnosu na mart, intermedijarnim proizvodima za 2,3 posto, kapitalnim proizvodima za 0,1 posto, dok su cijene više za 1,1 posto u netrajnim proizvodima za široku potrošnju, a ostale nepromijenjene u trajnim proizvodima za široku potrošnju.

U aprilu u odnosu na prethodni mjesec proizvođačke cijene su pale u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji za 12,2 posto, a u vađenju ruda i kamena za 1,1 posto, za koliko su niže i u prerađivačkoj industriji.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u FBiH u aprilu porasle su za 8,1 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a u odnosu na decembar 2022. godine niže za 0,1 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here