Izvršeno 196 kontrola korištenja sredstava podsticaja

Poljoprivredna inspekcija Republike Srpske je u proteklom mjesecu vršila pojačane kontrole korištenja sredstava podsticaja.

73

Od strane republičkih i gradskih/opštinskih poljoprivrednih inspektora u proteklih mjesec dana izvršeno je 196 kontrola korištenja sredstava podsticaja u okviru kojih su kontrolisane 694 realizovane podsticajne mjere.

Ukupan iznos kontrolisanih sredstava podsticaja je 7.293.366.15 KM.

Sredstva su bila namijenjene za različite svrhe, kao što su višegodišnji zasadi, poljoprivredna mehanizacija, navodnjavanje, premije za mlijeko, premije za priplodne junice i drugo.

Od ukupnog broja izvršenih kontrola samo tri kontrole su bile neuredne, te je  inspekcijskim rješenjima naložen povrat podsticajnih sredstava u iznosu od 13.580 KM i izdati prekršajni nalozi u vrijednosti od 3.000 KM.

U zavisnosti od vrste i namjene podsticaja, kontrolom su obuhvaća sredstva dodijeljena u proteklim godinama.

Na primjer, ukoliko je riječ o podsticajnim sredstvima za nabavku poljoprivredne mehanizacije, korisnik podsticaja ne može nabavljenu mehanizaciju otuđiti (prodati) u periodu od tri godine i dužan je inspektoru predočiti dokumentaciju o nabavci, kao i samu mehanizaciju na licu mjesta.

U skladu sa navedenim, kontrolom su obuhvaćena podsticajna sredstva iz 2020. godine kako bi se utvrdilo da li su korisnici ispoštovali rok od tri godine, kao i sredstva iz 2021. i 2022. godine.

Obzirom na različite vrste podsticaja koje je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, različiti su i uslovi za njihovo ostvarivanje, te inspekcija u svakom pojedinačnom slučaju kontroliše ispunjenost uslova za podsticaje koje je kontrolisano lice ostvarilo.

Korisnici podsticaja dužni su čuvati dokumantaciju na osnovu koje su ostvarili podsticajna sredstva najmanje tri godine od dana dobijanja sredstava.

U okviru inspekcijske kontrole inspektor traži da mu se predoči navedena dokumentacija, te uvidom u dokumentaciju i uvidom na licu mjesta konstatuje činjenično stanje.

Korisnici podsticaja dužni su da namjenski koriste podsticajna sredstva i druge oblike podrške u poljoprivredi.

Korisnik prava dužan je da vrati podsticajna sredstva ostvarena na osnovu netačno navedenih podataka ili ako ih nenamjenski utroši, a u skladu sa rješenjem nadležnog inspektora kojim se nalaže vraćanje sredstava.

U ovim slučajevima korisniku se sa danom donošenja rješenja od nadležnog inspektora, dodjelom pasivnog statusa do daljnjeg, blokiraju sva prava na podsticajna sredstva, a najkraće do isteka dvije godine, računajući od dana vraćanja podsticajnih sredstava, zajedno sa zateznom kamatom.

Cilj rada poljoprivredne inspekcije je da svojim aktivnostima obezbijedi snažnu podršku domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji i čestitim proizvođačima koji ulažu velike napore na unapređenju i povećanju proizvodnje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here