Usvojena Srednjoročna strategija upravljanja dugom BiH

Savjet ministara jučer je usvojio Srednjoročnu strategiju upravljanja dugom BiH za period 2021-2024. godine, čime se ispunjava jedna od obaveza iz Akcionog plana za sprovođenje Reformske agende na nivou Savjeta ministara.

67

Ova strategija zasnovana je na srednjoročnim strategijama upravljanja dugom Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, uključujući i spoljni dug institucija BiH.

Osnovni cilj ove strategije je obezbjeđivanje finansijskih sredstava za finansiranje potreba BiH, Republike Srpske i Federacije BiH i Brčko distrikta uz prihvatljivi nivo troškova finansiranja i rizika.

Dodatni cilj predstavlja razvoj domaćeg tržišta hartija od vrijednosti.

Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara će prilikom budućeg spoljnog zaduživanja primjenjivati smjernice definisane ovom strategijom.

Srednjoročna strategija upravljanja dugom za period 2021-2024. godine biće objavljena na službenoj internet stranici Ministarstva finansija i trezora.

Na današnjoj sjednici usvojen je i prijedlog Sveobuhvatne strategije upravljanja javnim finansijama u BiH za period 2021-2025. godine, s ciljem usklađenog sprovođenja reformi u BiH i postizanja daljeg napretka u ovoj oblasti.

Na ovaj način BiH ispunjava preuzete obaveze u procesu pridruživanja EU i slijedi međunarodne preporuke u pogledu ispunjavanja 14 prioriteta u dijelovima koji se odnose na javne nabavke i javne finansije.

Usvajanje ove strategije omogućiće korištenje budžetske podrške iz Instrumenta pristupne pomoći /IPA/.

Reforme koje se odnose na upravljanje javnim finansijama u BiH u ovom strateškom dokumentu oslanjaju se na šest stupova, 30 mjera i 278 aktivnosti, koje će biti sprovedene do kraja 2025. godine.

Prijedlog strategije pripremilo je zajedničko radno tijelo sastavljeno od predstavnika ministarstava finansija u Savjetu ministara, Republike Srpske i Federacije BiH, te Direkcije za finansije Brčko distrikta, uz tehničku podršku Međunarodnog monetarnog fonda.

Usvajanju ovog važnog dokumenta prethodila je izrada četiri strateška dokumenta za unapređenje upravljanja javnim finansijama u periodu 2021-2025. godine, koja su usvojili Savjet ministara i vlade Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here