Vinarija Kozlović – kuća za vino i ljude

Budući da Kozlovići vjeruju da kvaliteta vina i njegov karakter počivaju na čvrstoj vezi između vinograda i vinara, njihovo najveće blago su vinogradi koji se obrađuju po načelima ekološke poljoprivrede.

104

Trokut na sjeverozapadu Istre, po gradu Buje popularno zvana „Bujština“, raj je za gastroljupce i vinofile. Upravo tu nalaze se vrsni uljari, restorani, konobe, vinarije, biciklističke staze, šetnice, historijski gradovi, te zelene oaze, a svi vinski putevi vode u „kuću za vino i ljude“ – vinariju Kozlović kojom upravlja četvrta generacija Kozlovića, Gianfranco i Antonella Kozlović.

Vinarijom Kozlović upravlja četvrta generacija Kozlovića, Gianfranco i Antonella Kozlović.

 

Vinarija Kozlović postoji od 1904. godine, a prelijepa, po ekološkim standardima projektirana zgrada vinarije nalazi se nadomak Buja, točno nasuprot srednjovjekovnog dvorca u Momjanu, uz potok Argillu, u okruženju vinograda koji se pružaju slijeva i s desna dokle oko seže. Moderna vinarija koju je jedinu iz ove regije u svojoj luksuznoj monografiji Sommeliers Heavens – Best Cellars of the World predstavio svjetski poznati sommelier Paolo Basso, dom je za vino i ljude, mjesto gdje stanuju i dišu vina, a ljudi se druže, nazdravljaju, uživaju sljubljujući vina sa zalogajima koje je osmislio poznati hrvatski chef s Michelinovom zvjezdicom. Dizajn vinarije potpisuje arhitektonski studio Fabrika iz Pule, a materijali koji su korišteni – čelik, beton, drvo i staklo, zahvaljujući stilizaciji vanjskih stijena posve se uklapaju u krajolik, pa izdaleka vinariju ni ne zapažate. Vinarija se pruža kao kretnja u krajoliku, reflektirajući boje vinograda i zemlje, a tako i živi jer podrum koristi prirodni pad pri proizvodnji vina, a bočni su zidovi, kao i krov, obrasli mediteranskim biljem koje osigurava prirodno hlađenje.

Budući da Kozlovići vjeruju da kvaliteta vina i njegov karakter počivaju na čvrstoj vezi između vinograda i vinara, njihovo najveće blago su vinogradi koji se obrađuju po načelima ekološke poljoprivrede.

Budući da Kozlovići vjeruju da kvaliteta vina i njegov karakter počivaju na čvrstoj vezi između vinograda i vinara, njihovo najveće blago su vinogradi koji se obrađuju po načelima ekološke poljoprivrede. Kako u vinogradu, tako i u podrumu, inzistiraju na očuvanju sortnih karakteristika autohtonih vrsta grožđa – istarske malvazije, terana i muškata momjanskog, a ovaj napor prepoznali su i sommelieri u inozemstvu, pa se vina vinarije Kozlović nalaze u nekolicini Michelinom ovjenčanih restorana, poglavito u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj. Među vinogradima najvrjedniji je nasad Santa Lucia single vineyard koji bi u francuskoj stratifikaciji odgovarao grand cru položaju, a uz pelješki Dingač i Postup spada u red najcjenjenih hrvatskih vinograda. Ukupna površina Kozlovićevih vinograda na Santa Luciji iznosi 25 ha, a najstariji nasadi datiraju iz 1961. Berba se u cijelosti i u svim Kozlovićevim vinogradima obavlja ručno, te u nekoliko faza s obzirom na fiziološku zrelost grožđa po sortama i nasadima.  Vina redovito dobivaju Decanterova i IWC odličja.

Doživite vino

U vinariji se, uz obaveznu rezervaciju jer je broj stolova na imanju ograničen, nude dva vinska doživljaja: program Meet the Estate koji uz pet (5) vina predviđa i pet (5) malih jela. Drugi program Taste and Explore Kozlović vodit će goste kroz četiri (4) vina sljubljena s narescima iz Istre i malih lokalnih proizvođača. Skrećemo pozornost da Gianfranco i Antonella Kozlović za goste vinarije serviraju vina koja su dostupna ekskluzivno na imanju, pa je dolazak u vinariju jedinstvena prilika za kušanje Svinjona, Muškata momjanskog suhog, Mediterana, JRE Malvazije te arhivskih etiketa

Svoj posjet kući za vino i ljude možete najaviti mailom na visit@kozlovic.hr ili pozivom putem Whatsapp & Viber aplikacije na broj + 385 98 195 7020

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here