Pripremljen vodič za zaštitu porijekla bh. prehrambenih proizvoda

Vodič je namijenjen svim proizvođačima i prerađivačima hrane koji žele zaštititi oznake porijekla, geografskog porijekla ili garantirano tradicionalnog specijaliteta

112

Agencija za sigurnost hrane BiH, uz podršku USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (USAID Turizam), pripremila je “Vodič za dobijanje oznaka geografskog porijekla i tradicionalnih specijaliteta hrane u Bosni i Hercegovini“. Vodič je namijenjen svim proizvođačima i prerađivačima hrane u BiH koji žele zaštititi oznaku porijekla, oznaku geografskog porijekla ili oznaku garantirano tradicionalnog specijaliteta.

“Pravni okvir u području sistema kvaliteta prehrambenih proizvoda u BiH omogućava svim proizvođačima da, nakon registracije oznake u Bosni i Hercegovini, naziv svog proizvoda registriraju i na nivou Evropske unije. Na taj način može se zaštitititi proizvod od bilo kakve direktne ili indirektne komercijalne upotrebe registrirane oznake za prehrambene proizvode koji nisu obuhvaćeni registracijom”, saopćeno je iz Agencije, uz napomenu da je zainteresiranim proizvođačima na raspolaganju i finansijska podrška entitetskih ministarstava poljoprivrede.

Na niovu EU do kraja 2021. godine zaštićena su i registrirana ukupno 1.635 naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, od čega 668 sa oznakom porijekla, 905 sa oznakom geografskog porijekla i 62 sa oznakom garantirano tradicionalnog specijaliteta. U Bosni i Hercegovini, pak, trenutno samo dva proizvoda imaju registriranu oznaku porijekla – Livanjski izvorni sir i Drvarski mućeni pekmez od drenjina, a tri oznaku geografskog porijekla – Visočka pečenica, Livanjski sir i Nevesinjski krompir.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here