Povećanje proizvodnje i širenje portfolija proizvoda Galenike

Na tržištima regiona ostvareno je povećanje prodaje za čak 33 posto, dok je u samoj Srbiji Galenika ostvarila povećanje prodaje za 13 posto u odnosu na 2020. godinu

75

Kompanija Galenika, koja je dio brazilske NC grupe, tokom 2021. godine zabilježila je značajno proširenje portfolija proizvoda, rast u Srbiji i na regionalnim tržištima te dalju modernizaciju poslovanja. Na tržištima regiona gdje Galenika posluje – Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, ostvareno je povećanje prodaje za čak 33 posto, dok je u samoj Srbiji Galenika ostvarila povećanje prodaje za 13 posto u odnosu na 2020. godinu.

U Srbiji i regionu, 31 proizvod je registrovan, dok je 29 već pušteno u promet. U 2021. godini, Galenika je ostvarila rast proizvodnje od devet posto u odnosu na 2020. godinu.

Pored regiona, Galenika uspješno posluje na 13 međunarodnih tržišta Evrope, Bliskog istoka i Afrike, gdje je povećala izvoz za 14 posto, dok je na tržištu EU uspješno registrovano 19 proizvoda.

Galenikin Institut za istraživanje i razvoj, uz strateško partnerstvo sa sestrinskom kompanijom iz Brazila – EMS, radi na transferu tehnologije pet proizvoda iz novije generacije generičkih lijekova. Uspješno su završeni transferi tehnologije za dva proizvoda, a za preostala tri se očekuje da budu završeni do kraja aprila ove godine.

“Galenika zauzima stabilnu tržišnu poziciju, čemu doprinose beskompromisna posvećenost kvalitetu i širenju portfolija proizvoda u skladu sa savremenim potrebama potrošača. Naši ključni pokretači za sticanje poslovne vrijednosti uključuju ulaganja, digitalizaciju i modernizaciju, kao i obezbjeđivanje podrške zajednici u kojoj poslujemo. Prošlu godinu je obilježila i internacionalizacija poslovanja, sa značajnim rastom u regionu i na međunarodnim tržištima. Internacionalno poslovanje je oblast koju ćemo nastaviti da razvijamo i tokom 2022. godine“, izjavio je Ricardo Vian Marques, generalni direktor kompanije Galenika.

Proces digitalizacije kompanije se nastavlja. Na putu da postane “inteligentna kompanija”, Galenika je u 2021. implementirala SAP Analytics Cloud – najnapredniju platformu koja kombinuje poslovnu inteligenciju (business inteligence), naprednu i prediktivnu analitiku i mogućnosti planiranja u integrisanom poslovnom okruženju.

Pored fokusa na kontinuitet proizvodnje i snabdijevanja, kao i bezbjednost zaposlenih, Galenika je tokom 2021. započela i novi investicioni ciklus sa fokusom na zaštitu životne sredine i povećanje energetske efikasnosti.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here