Beč uvodi “smart trafoe” za stabilno snabdijevanje električnom energijom

Austrija je sebi postavila  cilj da potrošnju energije do 2030. godine pokrije iz obnovljivih izvora. Pametne distributivne mreže odnosno "Smart Grid" su jedan od ključnih koraka ka ostvarenju tog cilja.

59

Bečko javno preduzeće “Wiener Netze” se priprema za energetsku tranziciju. U sklopu te inicijative digitalizovano je 200 trafostanica kako bi se osigurala stabilnost i snabdijevanje električne mreže.

Austrija je sebi postavila  cilj da potrošnju energije do 2030. godine pokrije iz obnovljivih izvora. Pametne distributivne mreže odnosno “Smart Grid” su jedan od ključnih koraka ka ostvarenju tog cilja.

“Wiener Netze je pouzdan partner grada na putu energetske tranzicije. Preduzeće sukcesivno pretvara svoju električnu mrežu u “pametnu” mrežu. To je važno ako želimo nastaviti velikim koracima u oblasti zaštite klime i istovremeno ostati ekonomski konkurentni“, izjavio je član bečke vlade, Peter Hanke, resor za finansije, privredu, rad, internacionalne odnose i javna preduzeća, prilikom obilaska pametnih trafostanica.

Transformatorske stanice, njih 200, nadograđeno je komponentama koje omogućavaju daljinsko upravljanje i kontrolu. Do kraja godine će biti digitalizovano još 50 trafoa. Tako u slučaju prekida napajanja “Wiener Netze” može još brže reagovati i opskrbiti kupce električnom energijom. Na području koje pokriva ovo preduzeće ima oko 11.000 trafostanica odnosno veza između srednje i niskonaponske mreže i preko 20.500 kilometara energetskih kablova. “Wiener Netze” je najveći austrijski kombinovani mrežni operater, koji se bavi distribucijom struje, gasa, grijanja i telekomunikacija.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here