Dobit Raiffeisen Bank International povećana za 76 posto

Konsolidovana dobit RBI u prvih devet mjeseci 2021. godine iznosila 1.055 miliona eura

17

Raiffeisen Bank International (RBI) objavio je rezultate poslovanja u prvih devet ovgodišnjih mjeseci, tokom kojih je konsolidovana dobit te banke povećana za 76 posto u odnosu na prošlu godinu, na 1.055 miliona eura.

“Povećanje obima poslovanja omogućilo je stabilizaciju neto prihoda po kamati, koji je bio pogođen smanjenjem ključnih kamatnih stopa i devalvacijama valuta. Nedavna povećanja kamata na tržištu u velikom broju zemalja grupacije već su rezultirala povećanjem neto prihoda po kamati u odnosu na prethodni kvartal. Neto prihod po kamati i naknadama također se vratio na nivo prije pandemije s povećanjem od 16 procenata. Ovo povećanje konsolidovane dobiti uzrokovano je i znatno nižim rezervisanjima po kreditnim gubicima u iznosu od 152 miliona eura, što je manje za 345 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine.

Operativni prihod je povećan za 2,3 procenta na 4.096 miliona eura u odnosu na prethodnu godinu. Neto prihod po kamati smanjen je za 31 milion eura na 2.445 miliona eura zbog okruženja obilježenog niskim kamatnim stopama na velikom broju tržišta grupacije i devalvacijama valuta. Uprkos devalvaciji valuta u Istočnoj Evropi, neto prihod po naknadama i kamatama povećan je za 198 miliona eura na 1.470 miliona eura, uglavnom zbog povećanog obima transakcija tokom izvještajnog perioda u kliringu, poravnanju i plaćanjima i u deviznom poslovanju, nakon ograničenja uzrokovanih pandemijom COVID-19 u prethodnoj godini.

Uprkos deprecijaciji valuta, opći administrativni troškovi su porasli za dva procenta u odnosu na isti period prošle godine ili za 49 miliona eura, na 2.185 miliona eura.

Gubici po rezervisanjima za finansijska sredstva u iznosu od 152 miliona eura su priznati u ovom izvještajnom periodu, u odnosu na 497 miliona eura koliko su iznosili u periodu prethodne godine.

Koeficijent NPE je smanjen za 0,2 procentna poena, na 1,6 procenata zbog povećanja depozita kod centralnih banaka i većih obima kreditiranja. Koeficijent pokrivenosti NPE porastao je za 0,7 procentnih poena, na 62,2 procenta.

Uključujući rezultate trećeg kvartala, (potpuno ispunjeni) koeficijenti kapitala su sljedeći – koeficijent CET1 13,2 procenta, koeficijent Tier 1 15,0 procenata i koeficijent ukupnog kapitala 17,7 procenata.

Konsolidovana dobit je porasla za 12 procenata ili za 47 miliona eura, na 443 miliona u odnosu na prethodni kvartal. Veliki dio ovog povećanja može se pripisati rastu operativnog prihoda za 73 miliona eura, uglavnom zbog većeg neto prihoda po kamati i neto prihoda po naknadama i  provizijama.

Opći administrativni troškovi porasli su za 23 miliona eura u odnosu na prethodni kvartal na 758 miliona eura.

Gubici po rezervisanjima po finansijskoj aktivi povećani su za 11 miliona eura na 42 miliona eura u poređenju sa prethodnim kvartalom.

RBI očekuje rast kredita za oko 11 pocenata (isključujući Equa banku) u 2021. godini.

Očekuje se da koeficijent rezervisanja za finansijsku 2022. godinu bude oko 40 baznih poena.

RBI i dalje ima za cilj postići koeficijent trošak/prihod od oko 55 procenata.

RBI očekuje dodatno poboljšanje konsolidovanog povrata na kapital u 2022. godini, uz srednjoročni cilj od 11 procenata.

RBI potvrđuje srednjoročni ciljani koeficijent CET1 od oko 13 procenata.

Na osnovu ovog cilja, RBI namjerava distribuirati između 20 i 50 procenata konsolidovane dobiti“, navodi se u saopćenju RBI.

“Jako smo zadovoljni rezultatima ostvarenim u prvih devet mjeseci. Značajno smo povećali našu konsolidovanu dobit u poređenju s prošlom godinom i uspješno smo okončali akviziciju češke Equa banke. Ekonomski rast na našim tržištima daje nam vjetar u leđa, tako da smo optimistični vezano za ostatak godine i 2022. godinu” izjavio je Johann Strobl, generalni direktor RBI.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here