Azijska tržišta: Indeksi pali, Evergrande i dalje brine

Na azijskim berzama vlada oprez jer su ulagači i dalje zabrinuti u vezi kineske nekretninske kompanije Evergrande.

20

Na azijskim se berzama trguje oprezno jer ulagače i dalje zabrinjava situacija oko kineske kompanije Evergrande, pa ih nije ohrabrio ni jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je 24. septembra oko 7:00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na dan ranije dok je na sedmičmom nivou u minusu oko 0,6 posto.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je skočio oko dva posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji skliznule između 0,1 i 0,5 posto.

Na azijskim berzama vlada oprez jer su ulagači i dalje zabrinuti u vezi kineske nekretninske kompanije Evergrande. Cijena njene dionice pala je sedam posto, nakon pisanja medija da su kineske vlasti poručile lokalnim čelnicima da se priprema za moguću propast Evergrandea.

Problemi Evergrandea, izazvani padom prodaje i ogromnim dugovima, danima pritiskaju kineska tržišta jer bi mogli negativno utjcati na cijeli nekretninski sektor.

Ipak, ulagači vjeruju da će kineske vlasti priskočiti u pomoć, ako to bude potrebno i ako se pojavi rizik od prelivanja problema na cijeli sektor.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here