Trump tužio Google, Facebook i Twitter zbog cenzure

Tužbom su obuhvaćeni i izvršni direktori ovih kompanija.

16

Bivši američki predsjednik Donald Trump podnio je tužbu protiv tehnoloških giganata, kompanija Google, Twitter i Facebook, zbog toga što smatra da je bio žrtva njihove cenzure. Tužbom su obuhvaćeni i izvršni direktori ovih kompanija.

Trampovi nalozi na internetu suspendovani su u januaru, zbog navodne zabrinutosti za javnu bezbjednost nakon nereda u Capitolu, u kojima su učestvovale njegove pristalice. Trump je  nazvao tužbu “veoma lijepim razvojem naše slobode govora“, prenosi BBC.

Na konferenciji za novinare u svom odmaralištu u Bedminsteru u New Jersey, Trump je kritikovao kompanije koje stoje iza društvenih mreža i demokrate, koje je optužio za širenje dezinformacija.

“Zahtijevamo prestanak zabrana, zaustavljanje prešutkivanja i crnih lista, protjerivanja i poništavanja, koje tako dobro znate“, rekao je Trump.

U tužbi koja je podnijeta sudu na Floridi, Trump zahtijeva sudski nalog za okončanje cenzure. On je dodao da ukoliko mogu da zabrane predsjednika SAD, onda “to mogu učiniti bilo kome“. Nijedna od navedenih tehnoloških kompanija još nije komentarirala tužbu.

Bivši američki predsjednik nazvao je objavu zbog koje mu je zabranjen pristup Twitteru “rečenicom najveće ljubavi“. Napisao je da “veliki rodoljubi“ koji su glasali za njega “neće biti nepoštovani ili nepravedno tretirani na bilo koji način“, kao i da neće prisustvovati inauguraciji Joe Bidena.  Prema kompaniji Twitter, Trumpu je ukinut nalog zbog veličanja nasilja, nakon ponovljenih tvrdnji da su izbori namješteni u korist Bidena.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here