Američki BDP pao za 3,5 posto

Pad američkog BDP-a u 2020. odražava pad lične potrošnje, izvoza i ulaganja kompanija u opremu te smanjenje potrošnje saveznih država i tijela lokalne uprave

11

Američka ekonomija pala je u četvrtom kvartalu 2020. godine za 2,4 posto, izvijestilo je danas tamošnje ministarstvo trgovine, neznatno ublaživši prvu procjenu pada BDP-a na godišnjem nivou. Procjena objavljena krajem januara pokazivala je pad u četvrtom tromjesečju za 2,5 posto u odnosu na isti peridod prethodne godine.

U trećem kvartalu američka ekonomija je na godišnjem niovu oslabila za 2,8 posto.

Američka ekonomija snažno je usporila na kraju prošle godine, uz stopu rasta od samo jedan posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je poskočila 7,5 posto, pokazuje izvještaj Minsitarstva, koje stavlja u prvi plan anualiziranu stopu rasta, koju koriste samo SAD, Kanada i Japan, a koja pokazuje rast američkog BDP-a u četvrtom kvartalu za 4,1 posto, za 0,1 postotni bod viši nego što je početno procijenjeno. Anualizirana stopa rasta BDP-a pokazuje po kojoj bi stopi BDP porastao u godinu dana kada bi u svakom tromjesečju rastao istim tempom kao u posljednja tri mjeseca.

“Rast BDP-a u četvrtom tromjesečju odražavao je kontinuirani oporavak ekonomije od oštrog pada u prvoj polovini godine i istovremeno kontinuirane posljedice pandemije korona virusa, uključujući nova ograničenja i zatvaranja u pojedinim dijelovima SAD-a”, navodi se u saopćenju Ministarstva.

U cijeloj prošloj godini, američki BDP pao je za 3,5 posto, potvrdilo je Ministarstvo procjenu s kraja januara. U 2019. godini, on je porastao je 2,2 posto. Pad realnog BDP-a u 2020. godini odražava, između ostalog, pad lične potrošnje, izvoza i ulaganja kompanija u opremu te smanjenje potrošnje saveznih država i tijela lokalne uprave, naglašava se u saopćenju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here