Godina iza nas: Mirza Ustamujić, General Manager, Payten

U Bosni i Hercegovini, posljedice dugogodišnjeg odsustva razvojne strategije u privredi, zatim neodgovorno ponašanje nositelja izvršne vlasti, tromost i nefunkcionalnost birokratskog aparata i brojnih nameta, kao i jako raširena korupcija, dodatno će otežati situaciju.

339
Mirza Ustamujić

Ovu godinu vidim kao interesantnu, neobičnu i na kraju veoma izazovnu. Posljedice pandemije je osjetio i osjeća cijeli svijet, pa tako i Bosna i Hercegovina. Navike tržišta su se mjenjale i jedina opcija bila je jako brzo prilgođavanje i uvođenje promjena koje bi mogle krizu potencijalno pretvoriti u potencijal. Mislim da smo u najvećem dijelu u tome uspjeli – sačuvali smo radna mjesta što je najbitnije i otvorili neka nova, zatim razvili efikasne i u potpunosti nove procedure upravljanja tokom pandemije i uspjeli održati sistem i kvalitet usluga na jako velikom nivou, te uz inovativan pristup sa fokusom na upravo nove izmjenjene zahtjeve tržišta iskoristili potencijal i poentirali.

Dobra okolnost je što je bankarski sektor, iako prilično pogođen, dobro uređen i izuzetno funkcionalan, što je uveliko pomoglo svim učesnicima da se kvalitetno upravlja nastalom situacijom. Danas već mnogi najavljuju da bi poslovna 2021. godina mogla biti mnogo teža od onih nakon finansijske krize koja je 2007/2008. godine poprimila globalne razmjere i uzdrmala svjetsku ekonomiju.

U Bosni i Hercegovini, posljedice dugogodišnjeg odsustva razvojne strategije u privredi, zatim neodgovorno ponašanje nositelja izvršne vlasti, tromost i nefunkcionalnost birokratskog aparata i brojnih nameta, kao i jako raširena korupcija, dodatno će otežati situaciju. Upravo su ovo pozicije na kojima najviše treba raditi i rezultat će neosporno doći, a time i eventualne loše posljedice umanjiti i/ili prevazići. Izazov je što ovakav pristup zahtijeva vrijeme, pa će se privrednici u 2021. godini morati najviše osloniti na vlastite procjene, mogućnosti prilagodbe i sa te strane, svima zajedno, želim nam mnogo uspjeha.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here