Julska prosječna plata u RS 955 KM

Najveća prosječna plata isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja, a iznosila je 1.457 KM, dok je najniža isplaćena plata bila u građevinarstva - 666 KM

45

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u julu iznosila je 955 KM i bila je manja je za tri KM u odnosu na junsku, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Najveća prosječna plata isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja, a iznosila je 1.457 KM, dok je najniža isplaćena plata bila u građevinarstva – 666 KM.

Niske prosječne plate u julu primili su radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije – 705 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima – 779 KM, te radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva, čija je prosječna plata iznosila 719 KM, a tek nešto bolje prošli su zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja – 738 KM, te radnci u trgovini – 730 KM.

Sindikalna potrošačka korpa u RS u julu je koštala je 1.923 KM, a prosječna plata  pokrivala ju je sa 49,66 odsto. Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, te odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u RS najviše novca u julu trošile su za prehranu – 730 KM, stanovanje i komunalne usluge – 569 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva – 106 KM. Nabavka obuće i odjeće  koštala je 143 KM, higijena i njega zdravlja 91 KM, prevoz 200 KM, a obrazovanje i kultura 82 KM.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here