Drastičan pad potražnje za novim automobilima u EU

Francuska je jedina zemlja u EU u kojoj je potražnja porasla i to za za 1,2 posto, dok sva ostala vodeća evropska tržišta bilježe dvocifren pad potražnje

57

Potražnja za novim automobilima u Evropskoj uniji izrazito je pala u prvoj polovini godine zbog pandemije korona virusa, a među zemljama s najvećim padom su Hrvatska, Španija i Italija, navodi se u izvještaju Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA).

Potražnja pada od marta, kada su uvedene stroge mjere kako bi se suzbilo širenje korona virusa, a najveći pad, od 76,3 posto, zabilježen je u aprilu. Ublažavanje restriktivnih mjera u maju usporilo je silazni trend, pa je tokom tog mjeseca potražnja smanjena za 52,3 posto. U junu su u zemljama EU (ne računajući Maltu, za koju podaci nisu dostupni) registrovana ukupno 949.722 nova automobila, za 22,3 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci ACEA-e.

Francuska je jedina zemlja u EU u kojoj je potražnja porasla i to za za 1,2 posto, zahvaljujući novim vladinim podsticajima za kupovinu automobila sa niskom emisijom štetnih gasova, uvedenim početkom juna.

Sva ostala vodeća evropska tržišta bilježila su dvocifren pad potražnje, pri čemu je u Španiji i Njemačkoj ona potonula za trećinu, a u Italiji gotovo za četvrtinu.

U Hrvatskoj je u junu, prema podacima ACEA, registrovano 4.168 novih automobila, gotovo upola manje nego u istom mjesecu prošle godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here