Ocjena poslovnog ambijenta 2019. godine: Karlheinz Dobnigg, Raiffeisen banka, predsjednik Uprave

Vrijeme je sumiranja godišnjih rezultata i donošenja novih poslovnih planova i odluka.

152
Dobbnig

Predstavnici bosanskohercegovačke poslovne zajednice govorili su o ostvarenim poslovnim rezultatima i izazovima s kojima su se susretali u 2019. godini koju su obilježile turbulencije na svjetskom tržištu, ali i neformiranje vlasti u BiH.

U kakvom su poslovnom ambijentu se poslovalo u BiH, saznajte kroz odgovore  predstavnika bh. poslovne zajednice na pitanja:

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2019. godine uopće?

– Godina na izmaku u BiH je obilježena brojnim izazovima na ekonomskom i  političkom planu, a indikatori ukazuju na nepovoljan poslovni ambijent. Sasvim izvjesno bilo je usporavanje ekonomskog rasta u poslovnom ambijentu narušenom usljed globalnog usporavanja te nemogućnosti postizanja dogovora o formiranju nove državne vlade. Očekuje se da će BiH u ovoj godini ostvariti ekonomski rast od 2,2 posto u odnosu na isti period prošle godine. Bh. ekonomija vođena je rastom domaće potrošnje, a osim blagog rasta neto plaća na rast potrošnje najviše su utjecali priliv doznaka iz inozemstva te rast kredita stanovništvu. Stopa nezaposlenosti u BiH pala je na rekordno nisku vrijednost, ali taj pad odražava odliv stanovništva.

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

– Iako je poslovno okruženje izazovno, bh. bankarski sektor ostvaruje veoma dobre rezultate i predstavlja jedan od najuspješnijih sektora u BiH. U prvih devet mjeseci 2019. godine ovaj sektor je ostvario najvišu neto dobit, za navedeni period, u historiji bh. bankarskog sektora. Stopa nekvalitetnih kredita bila je najniža još od 2010. godine. Krediti i depoziti bilježe konstantan rast kojem skoro jednako doprinose korporativni sektor i sektor stanovništva. Iako se susreće s izazovima makroekonomskog okruženja Raiffeisen banka im usješno odolijeva te je bila jedna od najprofitabilnijih banaka.

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?

– Proces formiranja vlasti na državnom nivou u BiH se bliži završetku, a jedan od prioriteta je usvajanje budžeta državnih inistitucija za 2020. godinu, što će omogućiti nastavak fiskalne stabilnosti u zemlji. Nakon toga se očekuju pregovori vlasti sa međunarodnim finansijskim institucijama vezani za novi kreditni aranžman koji je značajan zbog fiskalne stabilnosti, ali i kao pokretač reformi i pozitivnih promjena u bh. ekonomskom ambijentu.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here