BiH CENTAR ZANIMANJA NAJVEĆIH INVESTITORA EVROPE I SVIJETA OD 7. DO 9. MAJA 

Bosna i Hercegovina će tih dana biti centar zanimanja najvećih investitora Evrope i svijeta

88

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o dosadašnjim aktivnostima u vezi sa organizacijom Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), 7. – 9. maja 2019. godine u Sarajevu, jednog od najvećih događaja ikada održanih u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina će tih dana biti centar zanimanja najvećih investitora Evrope i svijeta, s dugoročnim pozitivnim efektima. Cilj Bosne i Hercegovine je da EBRD u naredne četiri godine plasira više od milijardu eura u razvoj bh. ekonomije.

Godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a je velika prilika da se povezivanjem ekonomija osigura snažniji rast BiH, a jedan od najvažnijih događaja je Investiciona konferencija posvećena mogućnosti ulaganja u BiH.

Planirano je oko 17 događaja, uključujući više panel-sesija posvećenih investiranju u Zapadni Balkan, korporativnoj perspektivi, digitalizaciji – pripremi malih i srednjih preduzeća za budućnost, kao i održivom i inkluzivnom turizmu u Jugoistočnoj Evropi. Na marginama Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a najavljeno je i održavanje sesije o Zapadnom Balkanu uz učešće lidera šest zemalja, kao i zajednički događaj EBRD-a i Evropske komisije posvećen promoviranju ulaganja i poboljšanja životnog standarda na Zapadnom Balkanu u procesu evropskih integracija.

Na sjednici je data saglasnost guverneru BiH u EBRD-u, ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da potpiše Pismo saglasnosti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here