Dugo očekivani povratak Jeepa na tržište BiH

Jeep je jedan od najprepoznatljivijih modela automobila na svetu. On je zaštitni znak i brend kompanije Chrysler Group.

91
Jeep BiH

Nakon više godina stagnacije ove marke automobila u Bosni I Hercegovini, Jeep se počeo vraćati na velika vrata. Kao dijamantni  sponzor Evropskog omladinskog olimpijskog festivala – EYOF 2019. koji je održan u Sarajevu Jeep je organizirao veliku promociju svih modela iz svoje ponude. Također je organizirao odlazak cijele linije svojih modela koji su trenutno u proizvodnji na put Sarajevo-Rim-Sarajevo kako bi u glavni grad donijeli olimpijski plamen. U ovoj koloni učestvovala su četiri Jeep modela i to Wrangler, Grand Cherokee, Compas i Renegade.

Bez prepreke

Nakon njihovog uspješnog povratka i otvaranja EYOF 2019. na stadionu Koševo, Redakcija Business Magazinea dobija prijatan poziv u kojem, kako nam ističu predstavnici Jeepa, imamo priliku da probamo navedene modele u jednodnevnom izletu po našim olimpijskim planinama. Ovaj poziv naravno rado prihvatamo te idućeg dana preuzimamo vozila koja u koloni po nas dolaze ispred SCC-a. Nakon kratkog razgovora sjedamo za volan Jeep Wranglera za prvu etapu našeg puta do Bjelašnice.

Već nakon prvih metara pređenih ovim modelom pod kišom imamo priliku da se uvjerimo da je ovo pravi Jeep vrijedan svake podloge koja bi se mogla naći ispod njegovih točkova (izdvojit ćemo samo neke opcije kao što su moguća blokada sva tri diferencijala kao i ogromne “kramponke”, ali i odličan automatski mjenjač). Nakon što smo stigli na Bjelašnicu uvjerili smo se da ovim modelima snijeg definitivno ne predstavlja nikakvu prepreku (nismo ni slutili šta nas očekuje na Jahorini), zamjena automobila obavljena je u blizini Jeepove postavke na ovoj planini te smo se našli za upravljačem Grand Cherokeea. Na prvu smo ostali oduševljeni osmostepenim automatskim mjenjačem kao i dizelskim agregatom koji su upareni do savršenstva, niz Bjelašnicu imali smo vremena da se upoznamo sa odličnim zračnim ovjesom koji omogućava, osim odličnog držanja na cesti, i veliki stepen udobnosti koji se može porediti sa svim automobilima u ovoj klasi.

Kada smo se približili Jahorini snijeg je prekrio asfalt nekih 10-12 cm, a dok smo stigli do Rajskih vrata prava mećava nije dala da se opustimo iza upravljača. Koristeći dugme za biranje podloge po kojoj se vozimo izabrali smo snježni režim te se bez ikakvih problema dovezli do Rajskih vrata gdje smo pravili pauzu.

Zadnja etapa

Nakon ručka imali smo priliku za zadnju etapu ovog puta probati novi Compas koji nas je oduševio svojim pogonom na sve točkove ali i odličnim dvolitarskim dizelskim agregatom te nas je sigurno dovezao do naše početne tačke u Sarajevu. Za ovaj model bi posebno izdvojili lahku upravljivost u veoma teškim uslovima vožnje, ali i odličnu kontrolu kada se vozilo, ipak, nađe u nekim neočekivanim situacijama gdje se kontakt sa podlogom gubi , ali uz kombinaciju ESP-a i odličnog pogona na sve točkove za sve nove Jeep modele definitivno ništa ne predstavlja veliku prepreku koju je nemoguće preći.

Dug dan u snijegu i mećavi završili smo povratkom u olimpijski grad, a uz zime kao što je ova naša, sve smo sigurniji da se automobil kao što je bilo koji model iz Jeep porodice i sposoban pogon na sve točkove nameće kao logičan izbor za naše ceste.

PREKOTarik Delić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here