Philip Morris planira odustati od proizvodnje cigareta

U Švicarskoj se uveliko radi na pripremi pogona najveće svjetske kompanije za proizvodnju cigareta Philip Morris koji će biti namijenjeni proizvodnji alternativa cigaretama

153
Philip Morris

Philip Morris International, kompanija koja proizvodi Marlboro i mnoge druge poznate duhanske proizvode, uskoro bi mogla prestati proizvoditi i distribuirati cigarete, javljaju agencije.

Veliko ulaganje

U Švicarskoj se uveliko radi na pripremi pogona najveće svjetske kompanije za proizvodnju cigareta Philip Morris koji će biti namijenjeni proizvodnji alternativa cigaretama. U nauku i tehnologiju kompanija je do sada utrošila tri i po milijarde funti, što je dovelo do registracije više od 3.000 patenata, dok je proces registracije još 5.000 u toku.
Sadašnji fokus je na IQOS-u, električnom uređaju koji zagrijava, a ne spaljuje duhan. Naime, niža temperatura smanjuje koncentraciju štetnih hemikalija koje se nalaze u cigaretama za 95 posto, prema istraživanju kompanije.
Međutim, ovo ne znači da će biti smanjen rizik od bolesti povezanih s pušenjem. Te studije još nisu urađene, iako testovi krvi ukazuju na to da postoji manje štetan utjecaj na organizam kada je duhan izložen nižoj temperaturi.


Mudar potez

Aerosoli koji se oslobađaju prilikom zagrijavanja nikotina imaju niže nivoe toksičnih jedinjenja i dok svjetski medicinski stručnjaci zagrijavanje duhana odobravaju kao alternativu pušenju, pušači su skeptični.
Prema nekim istraživanjima, cigarete su uzrok smrti za blizu 100 miliona ljudi u 20. stoljeću, iako je decenijama duhanska industrija poricala da postoji rizik od pušenja, a trenutno u Velikoj Britaniji puši manje od 15 posto stanovništva, u poređenju sa 21 posto od prije deset godina.
Mnogi ističu kako novim proizvodima Philip Morris pravi mudar potez, kako bi pušačima pružio razlog da se drže duhana u nekoj formi.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here