Preporuke Billa Gatesa: Knjige koje obavezno treba pročitati

Prva u nizu je 'Educated' spisateljice Tare Westover

305

Tehno guru, filantrop i suosnivač Microsofta Bill Gates ovih dana uživa u penziji, spašavanju svijeta od zaraznih bolesti i ponekoj knjizi. Evo koja književna djela iz 2018. Bill Gates smatra obaveznom lektirom.

Prva u nizu je ‘Educated’ spisateljice Tare Westover. Riječ je o priči o odrastanju u netipičnom mormonskom domaćinstvu začinjenoj sjećanjima mlade žene koja je imala neograničenu žeđ za učenjem.

Druga preporučena knjiga je ‘Army of None’ pisca Paula Scharrea. Riječ je o dubokoj raspravi o plusevima i minusima robotskog ratovanja. Sharre je veteran koji je američkoj vladi pomogao napraviti pravilnik vezan uz autonomna oružja.

‘Bad Blood’ autora Johna Carreyroua, Gatesa je uspio zaintrigirati zbog svoje iznimne složenosti. Knjiga prati događanja vezana uz uspon i pad korporacije Theranos.

“Prevare, korporativna intriga, priče s naslovnica, uništene porodice i propast jedne od najvećih američkih farmaceutskih kompanija jednostavno su me iznenadile”, komentirao je Gates.

’21 Lessons for the 21st Century’ pisca Yuvala Noaha Hararija jedan je od klasika koje Gates preporučuje svima. Microsoftov suosnivač već je dugo Haraijev fan – i to s dobrim razlogom. Dok su se prošle dvije knjige bavile budućnošću i prošlošću, ova se bavi sadašnjošću i izazovima modernog vremena.

‘The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness’ Andyja Puddicombea naslov je koji bi mladi Gates vjerovatno izbjegavao u širokom luku. Kako stvari stoje, godine donose određenu mudrost, kao i novootkrivenu znatiželju prema meditaciji.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here