Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u petak je u Sportskoj dvorani u Stocu otvorio XI. sajamsku manifestaciju “Hercegovački plodovi Mediterana”.

U pozdravnom govoru, predsjednik Herceg čestitao je organizatorima – Udruzi hercegovački plodovi Mediterana – koja je kroz svih ovih jedanaest godina uspjela zadržati autentičnost i autohtonost sajma, a pri tom postati i mjesto na kojemu se može stručno progovoriti o perspektivama razvoja i mogućnostima privlačenja investiranja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i prerađivačku industriju.

“Bog nam je dao prirodne ljepote. Na nama je da ih poštujemo, živimo i stvaramo u skladu s njima. Ovdje nazočni izlagači svojim proizvodima na najbolji način potvrđuju kako je moguće poštovati, živjeti i stvarati u skladu s prirodom. Do sada su oni najčešće sami podizali i njegovali svoje nasade noseći se sa svim poteškoćama, ne samo proizvodnje nego i plasmana svojih proizvoda”, rekao je Herceg, dodavši i to da je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona čvrsto opredijeljena za snažniji privredni razvoj, a upravo u poljoprivredi i prehrambeno-prerađivačkoj industriji vidi velike razvojne mogućnosti koje su prepoznate i na pravi način valorizirane i kroz dokument integrirane Strategije razvoja kantona do 2020. godine.

“Unazad godinu dana, po prvi put smo uveli i poticaje u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji te sredstvima u ukupnom iznosu oko 900.000 KM potaknuli podizanje novih nasada, između ostaloga i maslina, kao i nabavu motokultivatora i priključaka. U ovoj godini za poticajne aktivnosti osigurano je 1.200.000 KM s ciljem podizanja proizvodnje na razinu samoodrživosti, povećanje kapaciteta, ostanak stanovništva u ruralnim područjima i razvoj poljoprivrede koja je od značaja za turizam i zaštitu okoliša”, rekao je Herceg, naglasivši kako potpora Vlade neće izostati ni ubuduće.

Stjepan Bošković, načelnik Općine Stolac istaknuo je kako Sajam pruža mogućnosti za sticanje novih znanja, pravilno sagledavanje vlastitih potencijala i razvojnih planova u području prehrane, poljoprivrede i turizma. Istaknuo je ulogu Vlade i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uručivši predsjedniku Hercegu zahvalnicu za dugogodišnju potporu organiziranju Sajma.

Uz predsjednika Hercega, na otvaranju Sajma bili su prisutni i ministri u Vladi HNK – Oliver Soldo, Donko Jović i Slađan Bevanda.

Nakon otvaranja i obilaska štandova poljoprivrednih proizvođača, predsjednik Herceg, sa saradnicima, obišao je ustanove i infrastrukturne projekte koje Vlada finansira – Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba, radove na projektu vodoopskrbnog sistema na Dubravskoj visoravni i rekonstruiranju cesta, te obnovljenu Osnovnu školu Crnići.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here