U okviru priprema za diplomatsku misiju, novoimenovani ambasador BiH u Jordanu i nerezidentni za Irak, Liban i Siriju, Mato Zeko posjetio je Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) kako bi se detaljnije upoznao s radom Agencije na polju privlačenja stranih investitora i dosadašnje realizirane saradnje između BiH i navedenih zemalja.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić je pored pruženih osnovnih informacija o nadležnostima i aktivnostima Agencije na sastanku, istakao značaj stranih ulaganja za ekonomski razvoj BiH, ističući da su investicije iz Jordana veoma skromne, te da iznose 300.000 KM. Investicije iz dvije preostale zemlje su također jako niske.

Od ambasadora se očekuje da uspostavi kontakte s kompanijama, privrednim udruženjima i ostalim relevantnim institucijama Jordana, kao i Iraka, i Libije radi povezivanja privrednika i promocije zemlje.

Pored toga, potrebno je razmotriti mogućnosti organiziranja poslovnih skupova u spomenutim zemljama na kojima bi se predstavile investicione mogućnosti Bosne i Hercegovine.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here