Zajedničko izdanje poštanske marke Bosna i Hercegovina – Turska sa motivom “Džamija u Milodražu” promovisano je sinoć ispred Sultan Fatihove džamije u Milodražu – Kiseljak.

Ove godine obilježava se 555 godina Ahdname u Bosni i Hercegovini, te je to ujedno bio i povod izdavanja ove marke.

Autor marke je dizajner BH Pošte Abdulah Branković, nominalna vrijednost jedne je 2.70 KM, a tiraž 10.000. Izdat je i prigodan FDC koverat.

Generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić govorio je o toj poštanskoj marki, te o značaju Sultan Fatiha i Ahdname za Bosnu i Hercegovinu.

– Sultan Fatih je pokazao nevjerovatnu hrabrost, snagu i širinu svoje vjere, razumijevanje za ono što je drugačije. Kao veliki osvajač i vladar moćnog Osmanskog carstva mogao je i drugačije postupiti, ali nije. Vodeći se osnovim principima naše vjere koja nas uči da budemo ljudi, da poštujemo svoje i uvažavamo druge, da prihvatamo različitosti, Sultan Fatih je donio jedinu ispravnu odluku. Ahdnama je priča o Bosni, priča o mjestu gdje različiti ljudi sa različitim vjerskim predznacima žive, ali najbolje iz te vjere donose jedni drugima – kazao je Mujić.

Prvi primjerak marke uručen je muftiji sarajevskom Enesu ef. Ljevakoviću.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here