Naslovnica Vijesti Svijet Koji su najprometniji aerodromi na svijetu?

Koji su najprometniji aerodromi na svijetu?

Aerodromi, sa svojim dugim redovima i gejtovima punim vreve, mogu biti mjesta najvećih gužvi i stresa na svijetu.

666
Riyadh King Khalid International Airport (IATA: RUH)

Današnja infografika nastala je iz podataka Međunarodnog savjeta aerodroma (ACI). Na listi je 10 najprometnijih aerodroma na svijetu, ako se uzme u obzir ukupan broj putnika u i van aviona, dok se putnici u tranzitu računaju jednom.

Najprometniji aerodromi u 2022.

U 2022. putnički saobraćaj na globalnom nivou približio se brojci od sedam milijardi, što je povećanje od skoro 54 posto u odnosu na 2021. i oporavak na 74 posto nivoa aprije pandemije.

Ovih 10 aerodroma činili su 10 posto ukupnog putničkog prometa u svijetu prošle godine. Polovina vazdušnih luka nalazi se u SAD-u, a brojke su uglavnom podstakli domaći putnici, stav je generalnog direktora ACI-ja.

Dok je aerodrom u Atlanti imao najveći broj putnika od skoro 94 miliona, londonski aerodrom Hitrou zabilježio je najveći rast u putničkom saobraćaju sa godišnjim uvećanjem od preko 217 posto.

U ovom skupu podataka, tako veliki postotak povećanja između 2021. i 2022. obično je povezan sa popuštanjem ili potpunim eliminisanjem ograničenja vezanih za pandemiju korona virusa Covid-19.

Pogled u budućnost turističke industrije

Uprkos značajnom putničkom saobraćaju širom svijeta, turizam i putovanja zapravo se još nisu u potpunosti oporavili na nivoe prije pandemije, ali se tome približavaju.

Nedavni izvještaj Svjetskog savjeta za putovanja i turizam (WTTC) otkrio je da se industrija oporavila na 95 posto svog tržišta iz 2019. godine. Broj radnih mjesta je takođe povećan za 21,6 miliona novih radnika u 2022. godine, što je više od 295 miliona na globalnom nivou, odnosno svako 11. radno mjesto u svijetu.

Potrošnja turista iz drugih zemalja takođeje prošle godine dostigla rekordnu stopu rasta od 82 posto, što u ukupnom iznosu predstavlja 1,1 bilion dolara.

Sve u svemu, trend izgleda pozitivno za one koji se bave putničkom industrijom.

Mnoge popularne turističke destinacije već su po potrošnji u njima premašile brojke iz 2019. godine, a u 34 zemlje se turistička industrija vraća na nivoe učešća u bruto domaćem proizvodu (BDP) prije pandemije.

“Do kraja godine doprinos sektora će biti nadomak vrhunca iz 2019. godine. Očekujemo da će 2024. godina premašiti 2019”, rekla je predsjednica i izvršna direktorica WTTC Julia Simpson.

Dok su sukobi poput rata u Ukrajini donekle ometali oporavak, nedavni potezi zemalja poput Kine da ponovno otvore granice sigurno će pomoći u jačanju rasta industrije putovanja i turizma.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here