U sklopu projekta razmjene znanja Austrijskog Univerziteta Karl-Franzens sa Univerzitetom u Sarajevu, Sparkasse Bank dd BiH ugostila je grupu studenata iz Graza.

Tokom posjete, studenti su imali priliku naučiti više o primjeni znanja koja teoretski izučavaju, a tiču se strateškog upravljanja ljudskim resursima.

„Šesti put za redom domaćini smo studentima Karl-Franzes Univerziteta iz Graza. Radi se o programu ljudskih resursa gdje su studenti pozvani kod nas da kroz edukacije pripremljene od strane naših HR specijalista, steknu praktična saznanja u ovoj oblasti. Naša matična kuća, Sparkasse Bank iz Graza, već dugi niz godina ima saradnju sa ovim univerzitetom koja uključuje ili mogućnost organizovanja prakse u našoj banci u Grazu ili zapošljavanje najboljih studenata po završenom fakultetu.  Generalno, Sparkasse Bank je vrlo strateški usmjerena na mlade i studente tako da provodimo brojne projekte koji su direktno usmjereni na njih. U BIH jedan od njih je svakako i projekat „The best of South-East“ putem kojeg studenti fakulteta ekonomije i prava imaju mogućnost da od Sparkasse Bank dobiju stipendiju i da fakultet ili postidiplomski studij završe u Grazu“, kazala je direktorica Direkcije za upravljanje ljudskim resursima, Lejla Mulalić.

U pratnji studenata bio je i Mag. Dr. Christian Hirt, viši predavač Karl-Franzes Univerziteta.  „Ovo je vrlo korisno iskustvo za sve naše studente.  Prvo razgovaramo o teoriji i teorijskim modelima vezanim za upravljanje ljudskim resursima, a nakon toga dobiju uvid u praktičan rad u kompanijama kao što je Sparkasse banka. U ovu banku dolazimo svake godine, jer studenti imaju priliku vidjeti praktičnu primjenu svega onoga što uče u teoriji. Za studente je veoma važno da znaju, nakon što završe fakultet šta mogu očekivati, kako da upotrijebe ono što su naučili u praksi, a ovakva putovanja i posjete kompanijama im daju odličan uvid u to“, izjavio je gdin Hirt.

U projekat razmjene studenata uključena je i Prof.dr. Zijada Rahimić, profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. „Najveći izazov je povezati studente i njihova znanja sa praksom“, smatra profesorica Rahimić, te dodaje da je pored prakse, posjeta ove vrste izuzetno korisna u segmentu kros-kulturalne saradnje. „Ovakve posjete studenata ruše stereotipe i predrasude o ovim prostorima. Studenti posjećuju naše kompanije, kompanije koje posluju u BiH i imaju dva predavanja na našem fakultetu, a to vodi daleko boljem povezivanju“, zaključila je profesorica Rahimić.

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here