BHDINFODESK

Od naredne sezone (2019/2020), FC Krajišnik iz Utice – SAD počet će se takmičiti u američkoj profesionalnoj fudbalskoj (soccer) ligi. Naime, rukovodstvo ovog kluba se odlučilo na veoma važan i težak korak da klub iz amaterskog ranga prijavi u profesionalnu ligu United Premier Soccer League (UPSL), koja je četvrta u rangu američkog sistema takmičenja.

“Mi smo u dosadašnjem takmičenju osvojili sve što se moglo osvojiti i, jednostavno, ovaj korak je logičan slijed našeg razvoja i ove godine smo odlučili da prijavimo naš klub u profesionalnu ligu američkoga fudbala. Ideja je bila moja, podržalo ju je rukovodstvo na čelu sa mladim i agilnim predsjednikom kluba Anelom Pajazetovićem. Trenutno smo u fazi formiranja stručnog štaba našega kluba i samoga igračkog kadra koji će zastupati naš tim 2019. godine. Ideja je da u FC Krajišniku okupimo najbolje fudbalere bh. korijena i da krenemo ka našem konačnom cilju, Američkoj prvoj ligi. Također, cilj nam je da omogućimo talentovanim fudbalerima iz Bosne i Hercegovine i okruženja da se priključe timu i okušaju u ovom sistemu takmičenja”, naveo je Generalni menadžer kluba Rifet Begić.

FC Krajišnik je počeo da se takmiči u ljetnoj sezoni amaterske lige u centralnom dijelu države New York 1998. godine, pa sve do danas. Kroz klub su prošli mnogi igrači bh. korijena i ostavili dubok trag u razvoju ekipe. FC Krajišnik je više puta bio finalista ove lige, a i tri puta je osvajao istu ligu. Klub je počeo u posljednjoj deceniji da radi i s mladim uzrastima od pionira pa do juniora, kako muških tako i ženskih ekipa.

Trenutno raspolaže sa pet ženskih i trinaest muških timova koji se takmiče u njihovim kategorijama u centralnom dijelu države New York. Naravno, ove aktivnosti ne bi mogle biti praćene bez pomoći lokalne bosanskohercegovačke zajednice, o tome Begić kaže: “U malom gradiću Utica koji broji nekih 60.000 stanovnika, svoj novi dom našao je veliki broj Bosanaca i Hercegovaca, za ovo vrijeme mnogi od njih su se etablirali u dobre biznismene i oni su nam najveća podrška, naravno, u ime kluba želim da im se ovako javno zahvalim. Neću ih nabrajati, jer ih ima puno i bojim se da nekoga ne izostavim. Naravno, ovo je prilika da zahvalim svim našim navijačima, bivšim i sadašnjim trenerima te fudbalerima koji su dali svoj doprinos da dođemo do ovog ranga”, dodao je Begić.

IZVORSaopštenje BHDINFODESK
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here