U prostorijama Centra za promociju civilnog društva (CPCD) u Sarajevu danas je upriličeno uručenje čeka za projekt Sat kodiranja – spremimo se za najtraženije zanimanje 21. vijeka. Majda Tolić, projekt menadžerica u CPCD-u, zaprimila je ček koji je u ime kompanije dm uručila Ajla Hadžić.

Navedeni projekt jedan je od deset izabranih u sklopu inicijative dm {ZAJEDNO} za bolje sutra. Vrijednost podrške koju je dm pružio realizaciji projekta je 5.000 KM. Sam projekt, uz već održani Sat kodiranja, podrazumijeva šestodnevnu edukaciju o programiranju i izradi web stranica prilagođenu za osnovnoškolce i srednjoškolce. Ova teorijska i praktična edukacija održava se prvi put, dok je Sat kodiranja održan već treću godinu zaredom širom BiH.

U kompaniji dm smatraju da je ulaganje u obrazovanje mladih, ne samo ulaganje u njihovu budućnost, nego i u budućnost šire društvene zajednice: „dm nastoji kad god je to moguće podržati projekte za djecu i mlade koji doprinose sticanju novih i korisnih znanja. Projekt Sat kodiranja odmah nas je oduševio, a entuzijazam ovih mladih ljudi i njihova želja za učenjem nečeg novog i korisnog koju vidimo danas u ovoj učionici, potvrđuje da je podrška projektu bila pravi izbor“, istaknula je prilikom uručenja čeka Ajla Hadžić, predstavnica kompanije dm.

Povodom uručenja čeka Tolić je izjavila: „Interes među mladima za IT je veći iz dana u dan, čemu svjedoči i činjenica da se za ovu edukaciju u roku od 3 dana od njene objave prijavilo preko 40 učenika. Ovo je samo jedna od aktivnosti koje provodi CPCD kroz svoj Resursni centar SMART a kada je u pitanju IT obrazovanje mladih. Još od 2014. godine ulažemo velike napore kako bismo približili djeci i mladima moderne tehnologije i programiranje, te ih na taj način usmjerili ka IT sektoru koji je trenutno najtraženiji kako na bh. tako i na globalnom tržištu rada. Sa velikim ponosom ističemo da je CPCD uz podršku dm drogerie markt d.o.o. i brojnih partnera, ove godine uključio preko 30.000 mladih u Sat kodiranja, čime je BiH i ove godine, tj. treći put zaredom, ostvarila najbolje rezultate u regiji.“

Polaznici edukacije rade na dizajniranju, programiranju i testiranju web stranica te se upoznaju sa WordPress platformom za izradu web stranica, što će u konačnici rezultirati pravom web stranicom koja će biti izrađena za vrijeme ove 30-satne edukacije. Najbolji polaznici web radionice po završetku projekta dobit će i posebna priznanja i nagrade, dok će svi učesnici dobiti certifikat o sudjelovanju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here