Cijene nafte pale ispod 90 dolara

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima na 90 dolara pod pritiskom nagađanja da bi američka centralna banka zbog tvrdokorne inflacije mogla odgoditi sniženje kamatnih stopa, što bi zakočilo privredu i potražnju za energentima.

10

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 44 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 90,04 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi nižoj cijeni, od 85,63 dolara.

Trgovci su se fokusirali na blago ubrzanje inflacije u SAD-u u martu i naznake u centralnojbanci da će obuzdavanje rasta cijena tražiti duži period viših troškova zaduživanja no što se očekivalo, prema zapisniku s prošle sjednice.

Investitori koji su do sada očekivali da će ih Fed sniziti u julu pomaknuli su taj rok na septembar, budući da je stopa inflacije i u ožujku bila viša no što se očekivalo, treći mjesec zaredom.

Duži period visokih kamatnih stopa moglo bi oslabiti privredni rast i zakočiti naftnu potražnju.

Raspoloženje na tržištu prigušio je nagli rast zaliha u SAD-u u prošloj sedmici, za više od pet miliona barela, i podignuta procjena rasta američke proizvodnje u ovoj godini, prenosi SEEbiz.

Pojačana ponuda neovisnih proizvođača i značajni rezervni kapaciteti članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) trebali bi tokom godine, uz mogući negativan utjecaj inflacije na potražnju, potaknuti špekulacije s padom cijena, smatra Vikas Dwivedi iz Macquarieja.

“Mislimo da će biti teško održati cijenu u Londonu iznad 90 dolara u drugoj polovini godine, ako geopolitički poremećaji stvarno ne poremete opskrbu”, dodao je Dwivedi.

Bliski istok čeka najavljeni iranski odgovor na izraelski zračni napad na iranski konzulat u Siriji u kojem je poginulo nekoliko visokih vojnih dužnosnika i diplomata.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here