Hrvatska: Nastavak opadanja cijena stambenih nekretnina

Podaci upućuju na ubrzanje rasta cijena stambenih nekretnina na tromjesečnom nivou, dok je na godišnjem nivou nastavljeno usporavanje.

9

Indeks cijena stambenih nekretnina, koji mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koja su kupila domaćinstva, neovisno o prethodnom vlasniku ili svrsi upotrebe (uključujući i vrijednost zemljišta), u periodu od oktobra do decembra 2023. zabilježio je rast za 3,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje (dok je u trećem tromjesečju iznosio 0,3 posto).

U odnosu na isti period 2022. godine, nakon rasta u trećem tromjesečju 2023. za 10,9 posto, u posljednjem tromjesečju 2023. godišnja stopa rasta usporila je na još uvijek visokih 9,5 posto.

Ipak, prvi put je u jednoznamenkastom području rasta od posljednjeg tromjesečja 2021. Rast cijena na godišnem nivou pri tome je podržan višim cijenama stambenih objekata u Gradu Zagrebu, na Jadranu i ostalim područjima.

Na tromjesečnom nivou, cijene novih stambenih objekata u četvrtom tromjesečju bile su niže za 4,8 posto (u odnosu na +2,5 posto u periodu juni-septembar), što je prva negativna promjena na tromjesečnom nivou od kraja 2020. S druge strane, cijene postojećih stambenih objekata zabilježile su tromjesečni rast za 4,7 posto, najsnažniji od kraja 2022. Posmatrano na godišnem nivou, nakon rasta od 12,3 posto u trećem tromjesečju 2023., cijene novih stambenih objekata rasle su po stopi od 3,7 posto, najskromnije od kraja 2020. Rast cijena postojećih stambenih objekta je neznatno usporio, to jest dinamika rasta ostala je i dalje izrazito snažna uz stopu od 10,4 posto (10,6 posto u trećem tromjesečju). Stoga je nastavljen trend pozitivnih stopa rasta cijena postojećih stambenih objekata koji traje od kraja 2015. godine, prenosi SEEbiz.

Na tromjesečnom nivou, u Gradu Zagrebu zabilježen je rast cijena treće tromjesečje zaredom, a iznosio je 1,1 posto. Ostale kategorije nakon negativnih promjena u trećem tromjesečju ponovno bilježe solidan rast. Na Jadranu su cijene na tromjesečnom nivou bile više za rekordnih 6,3 posto. U kategoriji Ostalo tromjesečna promjena iznosila je +2,8 posto. U odnosu na isto period prethodne godine rast cijena u Zagrebu vratio se u jednoznamenkasto područje prvi put od kraja 2021. te je iznosio 6,5 posto. Rast cijena na Jadranu iznosio je 11,3 posto na godišnjem nivou. U ostalim dijelovima Hrvatske zabilježeno je drugo zaredom usporavanje godišnjeg rasta cijena, s 16,5  posto na 14,4 posto.

Trend godišnjeg rasta cijena stambenih nekretnina započet je 2016. godine, a snažnim dvoznamenkastim stopama rasta nastavio se i u 2023. godini. Ovdje je važno napomenuti kako se radi o prosječnim cijenama na razini cijele Hrvatske te da tržište nekretnina karakterizira visoka segmentiranost s obzirom na lokaciju i kvalitetu nekretnine. U 2023. je rast cijena stambenih nekretnina iznosio u prosjeku 11,9 posto.

U 2024. očekuje se usporavanje godišnje stope rasta, kao posljedica učinka baznog perioda, trenutnog izostanka programa subvencioniranja te restriktivne monetarne politike koja utječe na rast troška finansiranja domaćeg stanovništva, ali i koja usporava oporavak ekonomskih aktivnosti odnosno potražnje na inostranim tržištima.

Vrijedi napomenuti da su visoki nivoi cijena tokom 2023. bile djelimično podržane i Vladinim programom subvencioniranja stambenih kredita čiji se zadnji krug provodio u toj godini, snažnom potražnjom nerezidenata te sklonosti ulaganja viška raspoloživih sredstava u nekretnine kao investicijske mogućnosti koje su usko povezane s iznajmljivanjem nekretnina u turističke svrhe.

Na usporavanje rasta cijena nekretnina donekle bi moglo djelovati i usmjeravanje sredstava u alternativne oblike ulaganja, čija atraktivnost raste i zbog povećanja kamatnih stopa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here